Hírek

2015.02.11. 18:25

Napi 10 centit (!) csúszik a part lefelé, tolja maga előtt a nyaralókat a Dunához

Kulcs - Elkezdődtek a talajfúrások a hajóállomás fölötti partoldalban. Hat ingatlannak már vége, és a hetedik is megrepedt.

Körmendi Erzsébet

A Sycons Kft. stabilizálta tavaly Kulcson a Hullám és a Deák Ferenc utcának azt a szakaszát, ahol négy évvel ezelőtt leszakadt a löszpart. Attól délebbre van a hajóállomás fölötti rész, ahol adódtak komoly problémák. Oszvald Tamás, a cég földtani szakértője már régóta figyeli a partnak ezt a területét is, és azt mondja: a Dunasor utca szintjén, a hajóállomás fölött naponta 10 centimétert (!) csúszik a partoldal előre, lefelé a Dunához, tolja maga előtt az alatta lévő nyaralókat. Hat háznak gyakorlatilag vége, lakhatatlan és veszélyes, és mostanra a hetediknek a falainál is szétnyíltak a repedések.

A talajrétegek és a víznyomás vizsgálatát szolgáló fúrások elkezdődtek a Deák Ferenc utcai telkek aljában, a hajóállomás felett megmozdult partoldal tetején. A partmozgást érzékelteti a fotó: a megmozdult földtömeg tengernyi súllyal nehezedik az alatta lévő nyaralókra. Kettő azok közül, amelyek már menthetetlenek...

A stabilizálással foglalkozó cég Kulcs mellé állt a szakértelmével és segít: saját költségén talajfúrásokat kezdett tegnap a Deák Ferenc utca aljában, az csúszásnak indult partoldalrész tetején. A földtani szakember úgynevezett nem szabatos méréssel szemrevételezi, mennyit mozdul a föld átlagosan, hetente. A mostani talajfúrásokkal pedig kiderítik, mely homokrétegekben van nyomás alatt rétegvíz, ami a földmozgás egyik okozója. A Hullám utcánál például erős, hét-tizenegy méteres magas volt a víznyomás. Kiderítik hamarosan, hogy a hajóállomásnál, a Sőtér sétány meghosszabbításában most veszélybe került Dunasor utca fölötti partoldalnak melyik rétegében és mekkora nyomás van. A fúrásokkal három szintű vízszintellenőrző kutat alakítanak ki, ahol később folyamatosan ellenőrizni tudják az értékeket.

Az önkormányzat vezetői és a katasztrófavédelem szakemberei is a helyszínen jártak szerdán, szemügyre vették a munkálatokat, illetve a hajóállomás melletti ingatlanok veszélyeztetettségét. Jobb Gyula polgármester a bejáráskor elmondta: az óriási földtömeg szinte szétnyomja az alatta lévő hét nyaralót. Azokkal valamit kell kezdeni...

A földtani szakértő szerint nagy kérdés az, hogy mekkora lesz a part következő csúszólapjának a hátrametszése, az úgynevezett hátrarágódás. Ha szerencséjük lesz és ez a cél , akkor nem tud újabb csúszólap kialakulni. De ha késlekednek (az önkormányzattól független okok miatt), akkor a számítások szerint nagyjából 10 méter lehet a hátrarágódás fel, a Deák utcai házak felé, ami a kerteket vinné, az épületeket még nem. Ha szerencséjük van.

 






Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!