Hírek

2011.08.26. 02:29

Elismert emberek

Előszállás - A község rímfaragójaként ismert Nyul Mihály gondolataival színesítette az Előszállásért emlékérem és a díszpolgári cím átadási ünnepségét a hétvégén.

Körmendi Erzsébet

A díszpolgári címre érdemesített dr. Eglesz Dezsőné évtizedekig tanított az előszállási általános iskolában. Munkáját mindig lelkesen, lelkiismeretesen, gyermekszeretettel végezte. A szülői munkaközösség vezetőjeként egyensapkát varrt a tanulóknak a gyerekek évében, a Kincskereső klub zárófoglalkozására pedig egy nagy kosár friss házisüteménnyel érkezett. Nyugdíjasként az igazgató első szavára visszament tanítani, s talán akkor érte el tanítványaival legnagyobb sikereit. Ilonka néni mindig mosolygott, soha nem látták szomorúnak. de észrevette, ha valakit bántott valami és jellegzetes kézmozdulatával azonnal vigasztalta: Ne törődj vele, minden megoldódik! Közel 40 évet tanított Előszálláson, 65 éve annak, hogy néptanítói diplomáját megszerezte. Ilonka néni az idén töltötte a 85. életévét.

A másik Díszpolgár, Élő Győzőné méltatásakor a férjéről és megemlékeztek, ugyanis mindketten az előszállási iskolában kezdtek tanítani, majd a róbertvölgyi évek után a falubeli nevelőotthon pedagógusai, nevelői lettek. Bizonyára sokan élnek az országban olyanok, akik felnőttként szeretettel emlékeznek az Élő házaspárra. Arra például, hogy a család együtt ebédelt a neveltekkel, és hol Győző bácsi, hol Éva néni állt fel az asztaltól, s ment oda egy-egy problémás csoporthoz és tett rendet - barátságosan. Éva néni könyvből vagy fejből mesélt elalvás előtt a gyerekeknek, miközben három saját gyermeke várta, hogy véget érjen a munkaidő. De az soha nem ért véget. Hozzájuk éjszaka is bekopoghattak a gyerekek, hiszen lakásuk az emeleten a neveltek szobája mellett volt. Élő Győző és felesége több évtizedig tanított, nevelt Előszálláson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!