Hírek

2014.02.23. 21:35

A Független Rendőrszakszervezet is értékelt

A napokban tartott évértékelőt dr. Varga Péter ezredes, megyei rendőrfőkapitány. Az érem másik oldalát akarja megvilágítani Orgovány Zoltán, a Független Rendőr Szakszervezet dél-dunántúli elnöke.

Gallai Péter

A dunaújvárosi vezető a megyei rendőrfőkapitány évértékelőjéhez hozzáfűzte: minden dicséret megilleti a kollektívát az elért eredményekért: – Szintén pozitívum, hogy az értékelőre két év szünet után ismét meghívtak minket, Papp Károly országos főkapitány hivatalba lépése óta elindult a párbeszéd a szakszervezetekkel. Azt viszont látni, hogy az amúgy is túlterhelt szakma kezd a politika játszóterévé válni. Ami a 2013-as statisztikákat illeti, tudni kell, hogy a 2012-es eredménytelen ügyeket nem lehetett átvinni a következő évre, le kellett zárni őket, az eredményesekkel pedig éppen fordított volt a helyzet.Tavaly 108 ezer 770 túlórát teljesített a megyei állomány, ebből, ha levonom az árvízi védekezésre fordított 11 518 órát, akkor is horribilis szám jön ki.

Orgovány Zoltán a bérhelyzetet említve kiemelte: idén 220-250 rendőrnek kellett a bérminimumra emelni a fizetését, ami a hivatásos létszám negyede Fejérben. Azaz ennyi embernek nem éri el a javadalma a bruttó 118 ezer forintot.

Orgovány Zoltán, a Független Rendőr Szakszervezet dél-dunántúli elnöke pozitívumként említette, hogy két év után újra meghívták őket (Fotó: Ónodi Zoltán)

– Minden évben harcolni kell a túlórák megváltásáért, amiről az hangzott el az országos vezetőktől, hogy nincs kifizetetlen túlmunka, de ezt csak fellépésünknek is köszönhetően sikerült rendezni tavaly év végére. Egyébként november 20-a után Dunaújvárosban négyezer meg nem váltott túlórája volt az állománynak, amit sem szabadidőben, sem pénzben nem kaptak meg határidőre. Ám azzal is mindenki tisztában van, ha időben kiadnák a szabadnapokat, működésképtelenné válna a szervezet.Orgovány a humánpolitikáról elmondta, nem szerencsés, hogy a frissen végzett megyei rendőröket elszippantja a Terrorelhárítási Központ és a Készenléti Rendőrség jobb anyagi feltételeivel. Ezért sok esetben több száz kilométerről érkeznek ide egyenruhások, akiknek az albérleti támogatásuk csökkent.

– Szintén gond, hogy az újvárosi kapitányságon kétszázhúsz státusz van, de csak 195-öt engednek betölteni, vannak kollégák, akik hiába végezték el a szükséges iskolákat, továbbra is csak tiszthelyettesi beosztásban dolgozhatnak. Más kérdés, hogy sajnos a szakmának nincs megtartó ereje, a dunaújvárosi kapitányságon 33 év az átlagéletkor, a szolgálati idő pedig nyolc. Most érkezik tíz új rendőr a kapitányságra, de ők nulla szolgálati tapasztalattal bírnak – tette hozzá az érdekvédő, aki a legnagyobb problémának a bérfeszültséget tartja: hat éve nem volt fizetésemelés a testületnél, egy újonc majdnem annyit kap, mint aki tíz évet lehúzott a „cégnél”: – Ilyen körülmények között érik el eredményeiket rendőreink, amiért a szolgálati és parancsnoki álllománynak is csak legmagasabb elismerésem tudom kifejezni, ha már több pénzt nem tudok adni...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!