Hírek

2009.11.05. 03:29

Elhordják az erdőt

DH-összeállítás - A hideg idő beálltával ismét járják a környéket a fatolvajok. Láncfűrész és kisteherautó tartozik a felszerelésükhöz, így néhány perc alatt végeznek. Mindenki úgy védi az erdejét, ahogyan tudja. A köz- és magánvagyont egyaránt dézsmálják a tolvajok

Szigeti Sándor

A Dunanett Kft. Erdészeti és Parkfenntartási Ágazatának vezetője szerint a mai fatolvajok több mint felkészültek, gyorsak és precízek:

- Láncfűréssszel dolgoznak, amellyel néhány perc alatt kivágják, majd nagyobb darabokra vágják a kiszemelt fát, amely aztán így egy platón, vagy akár egy csomagtartóban is elfér. A falopások többsége Dunaújvárosban ráadásul önkormányzati területen történik. Az elkövetőknek a büntetésen kívül köbméterenként harmincezer forintos erdővédelmi bírságot is ki kell fizetniük, amely adó módjára is behajtható - hangsúlyozza Horváth Tibor.

A jelek szerint a fázós embert ezek a retorziók sem riasztják el, ugyanis az erdészet éppen a napokban tett feljelentést illegális fakitermelés miatt. A Decathlon és az Aldi áruház mögötti részen vágtak ki akácokat, a kár több tízezer forint.

Mezőfalva polgármestere úgy látja, a helyzet a tavalyinál is rosszabb lesz:

- Egyre nagyobb az ínség, egyre több a rászoruló család. Tavaly volt és az idén is lesz ággyűjtési akciónk, az önkormányzatnál feleslegessé váló fa hulladékot ugyancsak eljuttatjuk a rászorulóknak. Ezenkívül a helyi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat évente felméri a rászorulók körét. Nálunk nem szociális kártya van, hanem például étkezési jegy és tűzifa-támogatás - mondja Márok Csaba.

- Éppen itt fekszik előttem egy tűzifaigénylés. A polgármesteri hivatal egyik szárnyát felújítjuk, a bontásból visszamaradt ajtó- és ablaktokokat, és más fahulladékot már továbbítjuk is a kérelmezőhöz. Jelen esetben egy egyedülálló személyről van szó, de természetesen a gyermekeseknek is SOS segítünk - erről már Rauf Pál, Nagyvenyim polgármestere beszélt. Venyimen elsősorban a faluszéli akácosokat és más erdőket érik komoly károk minden évben, ahogyan az idén is.

Schrick István sem optimista a témával kapcsolatban:

- Dinamikusan nő Rácalmáson a falopások száma. A rendőrségtől pedig azt hallom, hogy ha nincsen tettenérés, borzasztó nehéz dolguk van a bizonyításkor - meséli Rácalmás első embere.

- Mivel drága a gáz, egyre többen térnek át a vegyes tüzelésre. Mivel azonban a szén is drága, marad a fa, amelyet törvénytelen úton lehet a legolcsóbban beszerezni. A teljes rácalmási partszakasz, a kis-Duna melletti erdővel együtt két évvel ezelőtt Natura 2000 védelem alá került, így aki itt vág ki fát, fokozottan súlyos cselekményt követ el - húzta alá Schrick István.

Rauf Norbert szerint Daruszentmiklóson a téli időszakban hetente négyszer-ötször is lopnak fát:

- Főleg a Virághegyen, és a Tótok szőleje nevű részen gyakoriak a lopások. Pedig a hivatal minden évben oszt az autópályaépítésből visszamaradt tuskókat. Egy család harminc-negyven mázsát is kaphat, vagyis egy nagy teherautónyit - árulta el a település polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!