Hírek

2010.01.30. 07:50

Elfogyott a türelem - Törvényes harc a bűnözők ellen

A náthás rokon, a szomjas, autójával lerobbant idegen, valamelyik szolgáltató embere - a csalók arca sokféle lehet.

Dunaújvárosi Hírlap

A trükkös tolvajok főként az időseket pécézik ki, vadászterületük általában a sűrűn lakott város. Az utóbbi hónapokban azonban vidéken is egyre inkább elszabadultak az indulatok: betörők járják a déli településeket. Van-e, s ha igen, mi a megoldás?!

- Az emberek tűrőképességének van határa. Úgy érzem, most elértek addig, és kialakult bennük egyfajta önvédelmi reflex - mondja Márok Csaba, Mezőfalva polgármestere, visszautalva a másfél héttel ezelőtti betörőüldözésre. Közfelháborodást okozott és indulatokat gerjesztett a településen, hogy az elfogás után őrizetbe vett gyanúsítottakat kiengedte a rendőrség...

- Az őrizetet hivatalból megvizsgálta az ügyészség és nem látta megalapozottnak az előzetes letartóztatást - mondja egyfajta nyugtatás képpen R. Szabó Ágnes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. - A gyanúsítottak szabadlábra helyezése mellett a büntetőeljárás természetesen tovább folytatódik. A rendőrség a nyomozást széles körben - a többi betöréssel együtt vizsgálva - folytatja és próbál minél több bizonyítékot begyűjteni. Ha olyan konkrétum lesz, amely megalapoz újabb gyanúsításokat, akkor újra lehet és kell értékelni az őrizetet, illetve az előzetes letartóztatást.

A rendőrség átfogóan vizsgálja az eseteket, mert a térség déli településeit mintha kinézték volna maguknak a betörők: a portyázásaik után szép zsákmánnyal tértek haza, és senki nem háborgatta őket. Mezőfalván kívül Nagyvenyimen és Baracson is egymást érték a betörések az utóbbi két hónapban - a jelenségre egy Baracson élő, köztiszteletben álló orvos hívta fel a figyelmünket. Elmesélte a saját esetét: leakasztották a festményeit a falról, elvitték a tévét, az ékszereit, ládikástól. A falubeliek egymás után szereltetik be a riasztót az otthonukba, mert félnek, hogy visszatérnek a fosztogatók, ugyanis volt akinél már kétszer is jártak. Az egyik háztól a vadászfegyverek is eltűntek. Ez félelmet kelt, mert a doktornő szerint: ettől kezdve felfegyverkezve mehetnek be bárkihez .

- A rendőrség és a déli települések polgárőr szervezetei vezetői megállapodtak a január 18-án tartott egyeztetésen, hogy még sűrűbben járőröznek, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság vezetője pedig fokozott közterületi jelenlétet rendelt el a térségben - mondja R. Szabó Ágnes.

A rendőrség kéri a lakókat: használják ki a településük adta lehetőségeket, azt, hogy a falvakban ismerik egymást az emberek, azonnal feltűnik az idegen autó, idegen személy. Ne restelljék megkérdezni az ismeretlent, hogy hova megy, kit keres. Írják fel a jármű rendszámát. Természetesen nem azt várja el a rendőrség, hogy átmenjenek a szomszédba, ha ott szól a riasztó. De az elvárható, hogy haladéktalanul értesítsék a rendőrséget, a polgárőrséget, figyeljék a ház környékén a mozgást, ha idegen távozik onnan, akkor figyeljék meg merre, és mivel megy - és azonnal telefonáljanak...

A megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője a következőkre hívja fel a figyelmet: A településeken élők összefogása valóban elengedhetetlen a közbiztonság jobbá tétele, és az emberek szubjektív biztonságérzete miatt. De óva intenék mindenkit az indulatok felkorbácsolásától. Gondolok itt a mezőfalvi esetről szóló - a keddi DH-ban megjelent - cikkben szereplő fegyvertartási engedély kérdésre - a felfegyverkezési törekvésekre. Mert csak a törvényeket betartva lehet harcolni a bűnözőkkel szemben.

Kis túlzással egyfajta hadjáratot folytat körútja során Horváth Diána főtörzsőrmester, a Dunaújvárosi rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója. Sorra járja a környező településeket, és a városban is felkeresi a legkönyebben áldozattá válók csoportjait, az időseket. Az előadó, R. Szabó Ágneshez hasonlóan, hangsúlyozta:

- A jószomszédi viszonynak, kapcsolattartásnak a bűnmegelőzésben, az elkövetett bűncselekmények hatékony felderítésében valóban nagyon komoly szerepe van.

Az időseket igyekeznek rávenni, hogy legalább egy szomszédjukkal tartsanak fenn baráti, bizalmas viszont. Ha több napra elutazik a lakó, ez a szomszéd naponta ürítse a postaládát, figyelje a lakás, a ház körüli mozgásokat.

A lakás, ház védelme kiemelten fontos. A bejárati ajtókat - sokszor megírtuk már a DH-ban is, de újra és újra begtesszük - akkor is zárják, ha éppen otthon vannak.

- Ismeretlenekkel ne legyenek túl bizalmasak - magyarázta Horváth Diána az óvárosi időseknek e héten, a Magyar úti napköziben tartott előadásán is:

- Semmiféle bizalmas információt ne adjanak ki magukról, a körülményeikről - tette hozzá, amikor arról érdeklődtek a jelenlévők: hogyan tudják megvédeni az értékeiket, illetve mit tehetnek a jogos védelmük érdekében?!

Ha már megtörtént a baj, hasznos lehet egy leltár. Időről időre aktualizáljuk a listát, amelyen értékeinket tartjuk nyilván, lejegyezve azok típusát, tárgyleírását. Ha valaki gyanús ténykedésre, személyre lesz figyelmes, jegyezze fel. Próbáljon meg esetleg egy rövid személyleírást is összeállítani: magasság, kor, öltözet, az esetlegesen feltűnő, szemmel jól látható ismertető jegyek alapján.

- A sláger a trükkös lopás. Vizet kér az ismeretlen, vagy a lerobbant autójára hivatkozva áll elő egy mesével, s csal ki pénzt - sorolta Horváth Diána. A náthás rokon is népszerű műfaj. Ilyenkor az idegen telefonon rokonnak adja ki magát, akinek a náthája miatt más a hangja. Ez esetben is van egy sztori: általában egy bajba került családtag, akin segíteni kell. A végén újfent az idős ember pénze bánja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!