Hírek

2009.05.30. 02:29

Elfelejthetik a Nefelejcset

Nagyvenyim - A Nefelejcs Óvoda ajtajára ki lehetne tenni a megtelt táblát. A szülők a múlt héten kapták meg az értesítést arról, hogy felvették-e a gyermeküket.

Körmendi Erzsébet

A nagyvenyimi óvoda vezetője számára a napnál világosabb volt már áprilisban, hogy a településen tapasztalt demográfiai csúcs kellemetlen helyzetbe hozza az intézményt. Korábban foglalkoztunk már vele, hogy az igénylők száma negyvenöt, ezzel szemben az iskolába huszonnégyen mennek. A napnál világosabb volt már hónapokkal ezelőtt, hogy minden kisgyermeket nem tudnak felvenni.

Benedekné Sajti Julianna óvodavezető elmondta, hogy áprilisban munkáltatói igazolást kértek a szülőktől, mert azokat a gyermekeket kötelező felvenni, akiknek dolgoznak a szülei - függetlenül attól, hogy az elutasítottak egy részének véleménye szerint az az anyuka, aki városban dolgozik, könnyebben behordja oviba a gyermekét. A munkáltatói igazolások könnyítettek az intézményvezető helyzetén.

Ezek kézhezvétele után ugyanis kiderült, hogy nem kell rangsort felállítani a nem dolgozó szülők gyermekei között, és választaniuk sem kellett a pedagógusoknak. A beíratott gyermekek közül ugyanis húsznak dolgozik az édesanyja, tehát őket mindenképpen fel kellett venni. További három gyermek betöltötte már az ötödik életévét, vagyis iskolakezdés előtt mindeképpen óvodába kell menniük. Huszonnégy helyből így betelt huszonhárom, egyet pedig fenntartottak szükség esetére. Benedekné Sajti Judit szerint a szülőket már a múlt héten értesítették a döntésről.

A létszámgondok egyébként már tavaly jelentkeztek a venyimi óvodában. Akkor kihasználták az utolsó lehetőséget, amit az intézmény falain belül lehetett: a képviselőtestület engedélyével háromról négyre növelték a csoportszámot, elvették a tornaszobát, abból is csoport lett. Bővíteni nem lehet. Az intézményvezető szerint nem is szükséges, mert a következő években viszaáll a demográfiai görbe a korábbi évek szintjére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!