Hírek

2013.08.30. 16:40

Életképek a falusi múltból

Perkáta - Többek leszünk azáltal, ha megismerjük nagyszüleink, dédszüleink életkörülményeit, és e tapasztalatok birtokában talán másként szemléljük jelenlegi környezetünket.

Bogó Anikó

A Perkátai Régiség Gyűjtő Egylet múltidéző túrára, gyönyörködésre, okulásra invitálja az érdeklődőket, abban bízva, hogy minden látogató megtalálja a számítását az Eleink hagyatéka című tárlaton. A kiállítás szeptember hetedikén és nyolcadikán lesz látható a perkátai Hunyadi Mátyás Általános Iskolában.

Az egyesület meglepte már a régi tárgyak, eszközök kedvelőit a technikatörténet csodáival jövő hétvégén viszont valami merőben mást, újat mutat be a múltból. A tornateremben szokatlan jelenség, egy régi parasztház fogadja majd a vendégeket. A technikakedvelők sem maradnak hoppon, mert természetesen a parkban a veterán járművek szerelmesei is találhatnak majd régi motorokat, kerékpárokat. Sőt, a kiállítás első napján, szombaton bolhapiac is várja az érkezőket. Közkedvelt része az ilyen múltidéző rendezvényeknek a kastélykerti pöfögés, amely nem marad el ezúttal sem: a vendégek traktoron ülve tehetnek egy kör a kastély parkjában...

- Kétezertíz óta rendezünk kiállításokat, amelyeken évről évre többen vesznek részt. Bízom benne, hogy az idei rendezvényünkkel még több embert tudunk Perkátára vonzani és valami érdekeset, különlegeset tudunk majd mutatni azoknak, akik megtisztelnek bennünket a figyelmükkel - mondja Szarka Péter, a régiséggyűjtők egyesületi vezetője, majd azzal folytatja: Nagyon örülnék annak, ha az idén a fiatalok közül is sokan megnéznék a kiállításunkat. A huszonéves korosztály számára már ismeretlenek azok a tárgyak, a parasztház képe, amelyet most megmutatunk.

Klózer Kitti szerint az idén kiállított használati tárgyak igazán különlegesek a tárlatot berendezők számukra is, hiszen már ők sem abban a világban nőttek fel amelyeket megelevenít a látvány számukra már nagybetűs történelemnek számít. Az egyesületnek hat Kittivel azonos korú, lelkes tagja van, akik a nyári szünet utolsó időszakában a tárlattal foglalkoznak.

Ujfalusi Pál, az egyesület egyik alapítója hozáteszi: a tagok rengeteg használati tárgyat gyűjtöttek, s most elsősorban ezek egy részét szeretnék elővenni. A XX. század elejétől a közepéig igyekeznek életképeket bemutatni, az egyesület tárgyi eszközei segítségével, valamint 200 éves emlékeket is találhatunk majd a vitrinekben.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!