Hírek

2013.11.14. 17:10

A vízmérnökökből csak árvíz idején lesznek hősök...

Dunaújváros - Baján évente 30-35 vízügyi mérnök végez, az országban összesen mintegy 100. Kevesen vannak!

Pekarek János

A bajai főiskola rektora, dr. Melicz Zoltán a vízügyben hamarosan bekövetkező szakemberhiányra figyelmeztetett
(Fotó: Ónodi Zoltán)

A bajai Eötvös József Főiskola (amely e néven 1996-ban alakult, az 1870 óta működő tanítóképzőből, s a sokkal fiatalabb vízügyi főiskolai karból) távlatosnak ígérkező együttműködés kialakításán dolgozik a Dunaújvárosi Főiskolával.

Amelynek oka elhangzott a csütörtöki tanácskozás egyik előadásán is.

Dr. Melicz Zoltán, a bajai intézmény rektora ugyanis tabukat döntögető felszólalásában elmondta, hogy ha hamarosan (vagy inkább azonnal!) nem teszünk lépéseket a vízügyi mérnökképzés megújítására, akkor tíz év múlva jelentős szakemberhiánnyal kell szembenéznünk.

Az előrelépés egyik része éppen a két főiskola tervezett együttműködése: ez az idén tavasszal kezdődött, amikor a két intézmény vezetői elhatározták, hogy javítanak a vízügyi mérnökök gépészeti elmélyültségén, és tágítják a gépészek vízügyi tájékozottságát. Ezzel olyan képzést indítanának, amellyel a piaci igényeknek is megfelelnek.

- A szakértelem hiányát ma még nem érezzük - mondta lapunknak dr. Melicz Zoltán. De a ma hivatalban lévő vízügyesek mögött nincs elegendő, felkészült, tapasztalt szakember. Máris késésben vagyunk, ami a képzést illeti, ráadásul a felsőoktatás egy nagyon lassan reagáló rendszer. Annak, hogy kevés a vízmérnök, sok oka van: például a demográfiai okok, hiszen egyre kevesebb a középiskolás, így a főiskolák merítési lehetősége is kisebb. Ráadásul a vízmérnöki hivatás nagyon szép, de nagyon nehéz munka is: művelői csak árvíz idején válnak hősökké. Viszont az árvizek egyre gyakoribbak és súlyosabbak lesznek... Az idei dunai áradás alatt például a Tisza mellől vezényeltek át szakembereket és gépeket, így nem csak, hogy sikerült elhárítani a veszélyt, de még némi tartalékunk is volt. De ha a dunai és a tiszai árvizek egy időbe esnének, nagy baj lenne!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!