Hírek

2013.04.29. 19:26

Egységnyi idő és rendőr... - közbiztonsági fórum

Dunaújváros - Soha nem volt még ennyi gyalogos rendőr a város utcáin, mint az utóbbi két hónapban, és a bűncselekmények száma jelentősen csökkent, mondta a helyi rendőrkapitány.

Pekarek János

Meglepően kevesen: alig másfél tucatnyian voltak jelen a Béke-városrészi közbiztonsági fórumon hétfőn este. A résztvevők többsége is polgárőrnek bizonyult: a DuPent, illetve a Táborállási Polgárőrség tagjának. Velük szemben, de nem ellenükre három városi közgyűlési képviselő ült: Sztankovics László, Hingyi László és Tóth Kálmán. Mellettük foglalt helyet Nagy Zoltán ezredes, városi rendőrkapitány, Reinicz Gábor főtörzsőrmester, körzeti megbízott, és Klein Imre városházi szakértő.

Németh Tünde szóvivő, Sztankovics László, Hingyi László, Tóth Kálmán, Nagy Zoltán kapitány (Fotók: Lázár Zsolt)

A kevés résztvevő ellenére nem vált valóra a műsorvezető reménye: nevezetesen az, hogy azért vannak itt kevesen, mert kevés a probléma.

Kiderült, hogy itt és a közvetlen környéken ugyanúgy nem érzik biztonságban magukat a lakók, mint a városban másutt sem.

Az első felszólaló rögtön egy olyan polgár volt, aki a szomszédos Kertváros Csikágónak nevezett részén él, és napi szenvedéseket kell kiállnia garázda szomszédai miatt. "Nem lehet kibírni!", minősítette az úr azt, hogy hajnalonta (!) tíz-tizenkét éves gyerekek garázdálkodnak a környéken, szüleikkel együtt. "Lesújtó, amivel ez a család meggyaláz minket!" jegyezte meg a felszólaló.

A városi rendőrkapitány válaszában elmondta: ismeri az említett embereket, ellenük a rendőrség feljelentésére pillanatnyilag négy eljárás folyik, súlyos bűncselekmények miatt - remélik, hogy mihamarabb bírósági ítélet is születik ügyeikben, azaz az illetőket egy időre kivonják a forgalomból.

Itt elhangzott egy érdekes mondat is: Sztankovics László képviselő mondta ki, mikor a felszólaló bocsánatot kért hosszú és indulatos mondatai miatt. "Nekünk kell bocsánatot kérni, amiért a helyzet idáig fajult!", így Sztankovics. Egyben megjegyezte: reméli, hogy a közeljövőben a polgárőrség intenzívebben is jelen lesz a környéken. Egyébként pedig a Kőris utcában külön lakossági közbiztonsági fórumot fognak szervezni a közeljövőben, mondta a képviselő.

A további panaszok között elhangzott, hogy póráz és szájkosár nélkül sétáltatnak a városrészben veszélyes kutyákat, tinibandák provokálnak nyugdíjas lakókat, sokan szeretnék, ha megszüntetnék egy közeli söröző kerthelyiségét, és  hol van az a régi, szép, nyolcvanas évekbeli közbiztonság?, hol vannak a gyalogos rendőrjárőrök?

Nagy Zoltán ezredes, városi rendőrkapitány válaszában elmondta: munkatársai minden bejelentésre reagálnak, minden hívásra kimennek. A jogszabályoknak megfelelően járnak el, akár szabálysértésről, akár kirívóan közösségellenes magatartásról van szó. Ám  nem tartozik e tárgykörbe, ha fiatalok ülnek a padon és  hangosan beszélgetnek...

- Ami Önöknek probléma, az nekem is! - mondta a kapitány. Megjegyezte: a város egészét kell figyelembe venniük. Egységnyi idő alatt egységnyi rendőr ennyire képes...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!