Egy igaz(i) úr, Baracsról... - Az embernek ki kell tűznie maga elé egy olyan célt, amit meg tud valósítani

Dunaújváros - Tóth Géza: vállalkozó, adakozó, jótékonykodó ember, ugyanakkor borász és horgász is egyben. A nyáron, augusztusban meghívott az otthonába, ott készítettem vele interjút. Az, hogy csak most olvashatják, nem az ő hibája. Talán megbocsát, hogy ilyen későn dokumentálom e számomra kedves, emlékezetes találkozást..

– A Szalki-szigeten nyáron megrendezett halászléfőző versenyen találkoztunk először, ahol ő kis csapatával éppen, hogy lemaradtak a dobogó legfelső fokáról. Persze adódik a kérdés: miért is neveztek be?

– A Dunaferr Horgászegyesület elnökségi tagja voltam 15 éven keresztül. Szeretek horgászni, a halat főzni és enni is. A főzésre a kedvencem a ponty, ám kifogni jobban szeretem a sportosabb halakat, az amurt, a süllőt. A hengeres halak bármilyen irányba is fordulnak, amikor felveszik a csalit mindig nagyon tudnak dolgozni. A lapos hal elfekszik,, veri magát és kijön vízből, ha meg a száján levegőt kap már kezd kábulni, így könnyebb kifogni.

– Hogyan választ az ember csapattárs(aka)t egy ilyen halászléfőző versenyhez?

– Ők azok, akikkel már sokat pecáztunk és főztünk halat, akiknek már a szemük rebbenését is ismerem és nem kell nekik külön szólni. Nagyon sok versenyt nyertünk már a hortobágyi Kilenclyukú hídtól kezdve egészen Balatonberényig, számtalan második helyünk volt, és harmadik helynél rosszabb is csak egyszer voltunk.

Tóth Géza egy-egy versenyre nyolc-tíz borát viszi el, amelyekből három vagy négy aranyérmes is lesz. A rosé az egyik kedvence, a másik a chardonnay, valamint a vörösek közül a cabernet savuignon és a syrah. Első a minőség, semmi nem mehet annak rovására Fotó: Ady Géza

– Tudni kell elindulni a versenyen!

– Büszkeség tölt el engem ezzel kapcsolatban.

– Ha jól értem, azért ez csapatmunka, ám vannak, akik előkészítik ezt és van a Mester, aki a győzelemhez szükséges titkokat belelopja a bográcsba. Ez utóbbi vagy te.

– Ez valóban egy csapatmunka, itt nincs kivétel, mindenre megvan a rávaló ember, ha ez nincs, akkor bukott a mutatvány. Ez úgy működik, mint az élet más területein. Mindig meg kell becsülni az embereket, azt, amit csinálnak, mindenkivel azt kell csináltatni, amihez a legjobban ért.

– Ez a legnehezebb feladat, hogy ezt felismerje az ember.

– Hosszú évek vezetői tapasztalata kell ehhez, meg persze rátermettség. Emberekkel bánni tudni kell, milyen szinten, hogy beszél velük az ember, mert mindenkivel másképp kell beszélni úgy, ahogy ő megérti.

– Vállalkozóként ezeket mind alkalmazni tudod. A mai helyzetben azért nehéz megmaradni a piacon. Hogyan lehet életben tartani egy kis- vagy inkább közepes vállalkozást a mai gyorsan változó gazdasági környezetben?

– Nehéz dolog ez. Az 1998-ban alapított Kék Acél Kft. folyamatosan fejlődik, bővül, egyre több munkánk van. Nyugodtan mondhatom, hogy amilyen patinás a neve, olyan patinás az értéke, értékrendje is, mert nagyon szigorú és precíz munkát kérek mindenkitől. Az embernek ki kell tűznie maga elé egy olyan célt, amit meg tud valósítani.

– Hogy stílszerűek legyünk: mitől kék az acél?

– Attól, hogy megedzik, nemesítik. Az acélok legszívósabb állapotát biztosító hőkezelés a nemesítés.

– Ez az üzleti filozófiátokra is igaz

– Igen, ez így van!

– Az interjú készítés előtt majd három órával, amikor megérkeztünk nem az üzletről, nem a Kék Acélról, még csak nem is a halászléfőző versenyről, hanem a borról, borászatról, a bor szeretetéről beszélgettünk. Honnan ered ez a kötődés?

– Édesapám egy kulcsi szőlősgazda volt. Micsurin papaként ismerték az emberek, mert olyan precízen tartotta rendben a telkét, hogy a szőlőtőkék meg voltak számozva, és egy naplóban vezette, melyik milyen fajta, mikor telepítette. A kurucvér fajtát ő honosította meg ezen a területen, amely bár nem bőtermő, kevés a savtartalma, de tízszer jobban fest, mint az otelló, írni lehet a csumájával, mint a filctollal, olyan erős színező anyag van benne. Gyerekkoromban az ültetéskor mindig ott kellett lennem és úgy megutáltatta az apám velem a szőlészetet, meg szőlősgazdáskodást , hogy az nem igaz. Telt az idő, ő egyedül csinálta tovább. Majd amikor meghalt, nem engedtem eladni és én próbáltam tovább vinni. Nem ment, mert olyan precízen nem lehetett, mint ahogy ő. Ráment volna a családom, meg minden. Végül mégis eladtam.

– Ma mégis borászkodsz

– Barátaim közül egyikük- másikuk is dicsekedett azzal, hogyan kell szőlészkedni, meg bort készíteni. Mondtam nekik: no, fiúk itt álljunk meg, majd én megmutatom nektek, hogyan kell ezt csinálni.

– A napi munka nem hiányzott, de az a tudás, amit édesapád mellett szereztél, tőle kaptál, az megmaradt

– Elkezdtem képezni magam, rengeteg könyvet elolvastam, nem sajnáltam rá az időt. Mindent precízen, pontosan, patika tisztasággal csinálok, ahogy az a nagykönyvben le van írva , ez édesapám öröksége. Van egy laborvezető jó barátom, aki minden negyedévben ellenőrzi a boraimat. Tízfajta borról van szó, amelyekhez a legkiválóbb a szőlőket hozom Villányból és Szekszárdról.

-Ha jól értem, saját minőségellenőrzést csinálsz, azért ezt magánemberként kevesen teszik meg

– Ezt el kell fogadni és úgy kell csinálni ezt a részét, mint ahogy a nagyok teszik. Ám nálam azok az anyagok nem kerülnek bele, amelyek a leadható mennyiség nagyságát növelik, és ami néha a minőség rovására is mehet. Nálam ez elképzelhetetlen, én ezt nem engedem meg.

– Emberléptékű a pincéd, azaz gyakorlatilag te magad tudod készíteni a boraidat. Melyek a csúcsboraid, melyekre vagy a legbüszkébb?

– A legrosszabb borom is bronzérmes szokott lenni. Általában egy-egy versenyre elviszek nyolcat-tízet, abból három vagy négy aranyérmes lesz. A rosé az egyik kedvencem, a másik a chardonnay, valamint a vörösek közül a cabernet savuignon és a syrah.

– A kemény munka és a kedvteléseid mellett fontosnak érzed – divatos kifejezéssel élve – a társadalmi szerepvállalást, egyszerűbben mondva a jótékonykodást, az adakozást. Miért?

– Nem tudom megmagyarázni ezt a dolgot. Az úgy jön szívből, mert amikor hallom, hogy a hajléktalanoknak vagy a szociális gondozottaknak főzni akarnak a faluban (Baracs – a szerk.), akkor mondom a szervezőknek, adják meg hány emberről van szó, én azt megfőzöm, odaviszem, ti meg adjátok oda ezeknek az embereknek, osszátok szét közöttük! Ez egy olyan érzés, amit nem lehet megmagyarázni, és semmivel sem helyettesíteni. Ez egy felemelő érzés, hogy adhatok, hogy segíteni tudok. Aki úgy gondolja álljon közénk! Ne mellénk, ne mögénk, közénk! Önzetlenül úgy adjon, hogy a szívét adja, és utána nézze meg azokat az embereket is akiknek adja. Itt nem nagy dolgokról van szó, mert ha sokan adunk még több ember kaphat.


szponzorált tartalom
Online térbe költözött a MVM ZENERGIA
Stratégiai ágazat
Erős hagyományokra épül a magyar agrárium
Komolyzene / 10 perce
Liszt Fesztivált rendeznek Budapesten
A zeneszerző művei három koncerten szólalnak meg.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BARICZA MIHÁLY 86 éves korában elhunyt. Temetése 2020. szeptember 25-én 14.30-kor lesz a dunaújvárosi köztemetőben. A gyászoló család
,,Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott, Számunkra te nem leszel halott, Örökké élni fogsz, mint a csillagok." Mély fádalommal tudatjuk, hogy SZEBENYI ZOLTÁN 65 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. szeptember 25-én 14 óra 30 perckor lesz a dunaújvárosi kompkikötőnél. Kérjük, kegyeletüket egy szál virággal rójják le. A gyászoló család
"Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni, nem volt időm arra, el kellett indulni. Szívetekben hagyom emlékem örökre, ha látni akartok, nézzetek az égre!" Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ANDRÓCZI ISTVÁNNÉ 82 éves korában elhunyt. Temetése szűk családi körben lesz megtartva. A gyászoló család
"Csillag volt, mert szívből szeretett, S mi úgy szerettük, ahogy csak lehetett. Elment tőlünk, mint a lenyugvó nap, De szívünkben él, és örökké ott marad." Drága Szüleink FARKAS GYÖRGY 30. és FARKAS GYÖRGYNÉ sz.: Hingyi Anna halálának 20. évfordulójára. Gyermekei, unokái és dédunokái
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a szeretett férj, édesapa, nagyapa DANI JÓZSEF életének 82. évében elhunyt. Temetéséről később intézkedünk. Emléke szívünkben örökké él. A gyászoló család
Istennek van egy új Angyala a mennyben... Mély fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy imádott Gyermekem, Testvérünk JUHÁSZ GÁBOR szeptember 9-én 35 éves korában örökre megpihent. A családja szeretetével körülvéve gyengéden hagyta itt e Földet. Felejthetetlen halottunk hamvasztás utáni búcsúztatója 2020. szeptember 18-án 10 órakor lesz az evangélikus templomban (Dunaújváros, Szilágyi Erzsébet u. 34.) Drága emléke szívünkben örökké él. Kérjük, kegyeletüket egy szál virággal róják le. A gyászoló család
Istennek van egy új Angyala a mennyben... Mély fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy imádott Gyermekem, Testvérünk JUHÁSZ GÁBOR szeptember 9-én örökre megpihent. A családja szeretetével körülvéve gyengéden hagyta itt e Földet. Felejthetetlen halottunk hamvasztás utáni búcsúztatója 2020. szeptember 18-án 10 órakor lesz a dunaújvárosi temető ravatalozójában. Drága emléke szívünkben örökké él. Kérjük, kegyeletüket egy szál virággal róják le. A gyászoló család
Szeretnénk köszönetet mondani a Szent Pantaleon Kórház belgyógyászati osztály B oldalának nővéreinek, Dr. Palaczki Aranka főorvosnőnek, Dr. Borsos Júlianna háziorvosnak és a krónikus belgyógysászat dolgozóinak KIS PÉTER MÁRIA lelkiismeretes, odaadó ápolásáért. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DADÓ GYULÁNÉ szül. Kis Péter Mária 88. évében elhunyt. Temetése 2020. szeptember 17-én 13 órakor lesz a dunaújvárosi köztemetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZABADI IMRE 82 éves korában elhunyt. Temetése 2020. szeptember 18-án 11.30-kor lesz a dunaújvárosi köztemetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy LAKLIA KÁROLY 70 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2020. szeptember 18-án 13 órakor lesz a dunaújvárosi temetőben. A gyászoló család
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik GAÁL JÓZSEF temetésén részt vettek, sírjára virágot, koszorút helyeztek, mély fájdalmunkat enyhíteni igyekeztek. A gyászoló család
"Elfáradtál az élet tengerén, pihenj csendben a Duna lágy ölén." Emlékezünk BENCZE PÁL halálának 1. évfordulóján. Szeretttei
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GÁL ZOLTÁN a Partvédelmi Vállalat volt igazgatója korábban a Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési Iroda vezetője 74 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2020. szeptember 15-én 14.30-kor lesz a dunaújvárosi temetőben. A gyászo család
„És aki csak él és hisz én bennem, soha meg nem hal.” Fájó szívvel tudatjuk, hogy FELFÖLDI JÓZSEFNÉ született Oláh Margit nyugalmazott gyógypedagógus, életének 87. esztendejében 2020. augusztus 25-én megtért Teremtőjéhez. Emlékezünk a szerető édesanyára, nagymamára, a lelkiismeretes pedagógusra, kedves barátra. Temetését családi körben rendezzük. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GAÁL JÓZSEF Bocskai utcai lakos életének 88. évében elhunyt. Temetése 2020. szeptember 9-én 11 óra 30 perckor lesz a dunaújvárosi temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VÁRADI JÁNOSNÉ sz.: Szigvarth Katalin életének 79. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. szeptember 11-én 11.30-kor lesz a Krisztus Király templom urnatemetőjében (II. János Pál pápa tér 1.) Kérjük, kegyeletüket 1 szál virággal róják le. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KUTI JÓZSEF 68 éves korában elhunyt. Temetése 2020. szeptember 11-én 14.30-kor lesz a dunaújvárosi köztemetőben. A gyászoló család
"Annyira akartam élni, a betegséget legyőzni, Búcsúztam volna tőletek, De erőm nem engedett, Így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ABENHAUER JÓZSEF 57 éves korában elhunyt. Temetése 2020. szeptember 7-én 14.30-kor lesz a dunaújvárosi római katolikus altemplomban. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LOVÁSZNÉ KRENÁCS ANNA (Ancika) tragikus hirtelenséggel elhunyt. Utolsó útjára 2020. szeptember 4-én 14.30-kor kísérjük a Baracs-apátszállási temetőben. A gyászoló család
alkotóműhely / 57 perce
Szakmai workshop: minden, ami digitalizáció
duol.hu
Tíz lány versengett / 1 órája
Orosházán koronázták meg a magyarok világszépét
manchester city / 1 órája
Novemberben térhet vissza Agüero
BALESET A 6-OS SZÁMÚ FŐÚTON / 1 órája
Három autó ütközött Dunaújváros külterületén
police.hu
új módszer / 1 órája
Kölyökkutyákkal próbálják meg becsapni áldozataikat a csalók
Monitorzombiság / 1 órája
Mit jó tudni az online játék-függőségről, és mit tehetünk ellene?