Hírek

2014.10.28. 18:00

DVCSH kontra többségi tulajdonos: a több százmilliós kérdés

Dunaújváros - Hétfőn több önkormányzati fenntartású intézményben is átmenetileg szünetelt a fűtésszolgáltatás. Az ok: elszámolási vita a többségi és kisebbségi tulajdonos között.

Szabó Szabolcs

- Ez egy tipikus példa arra, hogy egy önkormányzatnak korábban miként nem szabadott volna szerződést kötni. Egy minden tekintetben abszurd helyzet alakult ki a város és az általa 51 százalékban tulajdonolt Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. (DVCSH) között. Miközben a Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt.-n (DVG) keresztül az önkormányzat a többségi tulajdonos, a döntési jogkörök majd 75 százaléka a kisebbségi tulajdonos az Energott Kft. kezében van. Így történhet meg az, hogy a város cége ha kisebbségi tulajdonosnak úgy tartja kedve elzárja a fűtést egyes önkormányzati fenntartású épületekben, közintézményekben. Sajnos ez történt hétfőn is - mondta el az önkormányzat és a DVCSH között kialakult konfliktus hátteréről Szepesi Attila gazdasági ügyekért felelős alpolgármester, akit a régóta elhúzódó elszámolási vitáról is beszélt lapunknak.

- Jelenleg hét per van folyamatban az önkormányzat és a DVCSH között. Csak jelezném, hogy egy bírósági döntést követően most fizettünk ki nyolc millió forintot a DVCSH-nak, tehát a város jogszerűen szeretné intézni a vitás kérdéseket. A DVCSH követeléseiben 1-1,8 milliárd forintot említ, ám elég sajátos számítást alkalmaz. Az önkormányzat és intézményei, amelyhez nem tartozik például a sportiskola, vagy a Partvédelmi Vállalat összesen 430 millió forintost tartozást halmozott föl. Csakhogy, a DVCSH is tartozik a városnak több mint 400 millió forinttal. Emellett problémásnak tartjuk, hogy többségi tulajdonosként például nem tekinthetünk bele a főkönyvi kivonatokba, mert azt a kisebbségi tulajdonos nem hajlandó átadni. A cég ügyeit érintő minden fontos kérdésben kész tények elé vagyunk állítva, számos területre nincs rálátásunk. Vitatjuk a cég ügyvezető igazgatójának kinevezését is, nem a személye ellen emeltünk, emelünk kifogást, hanem a döntési gyakorlat ellen - tette hozzá Szepesi.

Fontos döntések színhelye a DVCSH Kft. központi irodaépülete az Építők útján

A fűtésszolgáltatás a korlátozásban érintett intézményekben hétfőn a délutáni órákban helyre állt, kedden már nem vastag pulóverben és kabátban dolgoztak a hivatal munkatársai.

- Bízom benne, hogy a DVCSH kisebbségi tulajdonosa is rájött, hogy a vitás kérdéseket nem ilyen módszerekkel kell megoldani. Emellett azt sem szabad elfeleljteni, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal figyelmeztette a DVCSH-t, hogy nem korlátozhatja a fűtésszolgáltatást. A város és személy szerint én is nagyon bízom abban, hogy a vitás kérdéseket a tárgyalóasztal mellett tudjuk intézni a közeljövőben, hiszen a DVCSH tulajdonosainak nem az a dolguk, hogy egymással vitázzanak, hanem hogy a cég jól működjön - fogalmazott az alpolgármester.

Még ebben az évben döntés születhet arról is, hogy 2005 január 1-től a DVCSH vagy a térségben terjeszkedő Mezőföldvíz Kft. végzi majd a Dunaújváros ivóvíz- és szennyvízelvezetés szolgáltatását. Mint arról korábban olvashattak lapunkban, ha a DVCSH nem kapja meg 2015 január 1-től hatályos működési engedélyt, akkor a városnak új szolgáltató után kell néznie.

Ezért a közgyűlés - még az előző ciklusban - felhatalmazta Cserna Gábor polgármestert, hogy, hogy tárgyaljon a már említett Mezőföldvíz Kft.-vel a bérleti-üzemeltetési és az adásvételi szerződéstervezettel kapcsolatban.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!