Hírek

2017.04.26. 18:02

Egy arany, két ezüst és egy bronz az idei Szakma Sztáron

A díjkiosztóval tegnap véget ért a tizedik Szakma Sztár Fesztivál, az országos szakmai versenyek döntője, szép helyi érdekeltségű eredményekkel.

Az országos szakmai versenyeken, amelyeket minden évben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervez - együttműködve a területi kamarákkal - idén is több mint ötezren indultak 41 szakmában, a döntőbe, a Hungexpón megrendezett Szakma Sztár Fesztiválra 224-en jutottak el a több fordulós megmérettetésen. A dunaújvárosi középiskolákat kilencen képviselték azok után, hogy a válogató versenyekre is igen magas számban jutottak be itt tanuló diákok, harmincnégyen.

A versenyfeladatokat hétfőn és kedden kellett végrehajtaniuk a döntő résztvevőinek, a színvonalasan kialakított környezetben, szakmánként berendezett standokon nagy nézőközönség előtt folyt a vetélkedés, hiszen közel 15 ezer látogató volt kíváncsi a helyszínen az eseményre. A dunaújvárosi kamara négy busszal vitt általános és középiskolásokat a Szakma Sztár Fesztivál és a kapcsolódó WorldSkills-EuroSkills válogatók megtekintésére.

A tegnapi eredményhirdetés ismét igazolta a helyi szakképzés színvonalát. A dobogó legfelső fokán végzett Váry Viktória bőrdíszműves (felkészítő tanár: Molnárné Lukács Anita, iskola Lorántffy). Ezüstérmet kapott Végh Attila automatikai technikus (felkészítő tanár: Horváth Pál, iskola Dunaferr), és Menyhárt Attila Márk ács (felkészítő tanár: Bartha Sándor, iskola Hild). Bronzérmet vehetett át Tompai Mátyás György ipari gépész (felkészítő tanár: Zámbó Zsolt, iskola Dunaferr).


A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatója, Csapó Gábor nagy örömmel fogadta az eredményeket, és gratulált a diákoknak, valamint a felkészítő tanáraiknak a jó szereplésért. Kifejtette, hogy a városi centrumhoz tartozó szakképző intézmények ismét bizonyították: bizonyos szakmákban - ezek elsősorban a gépész, villamos és építőipari szakmák - meghatározó helyük van az országban, hiszen évről évre ott vannak a versenyzőik a döntőben. Ugyanakkor rendre fel tudnak mutatni kimagasló eredményeket más szakmák, intézmények is, így például idén a könnyűipart képviselő terület.

EuroSkills versenyt rendez 2018-ban Budapest, a régióban elsőként. A szakmák Európa-bajnokságán csaknem negyven szakmában mérik össze tudásukat a kontinens fiataljai. Az eseményen minden korábbinál nagyobb, huszonöt tagú csapatot indít Magyarország.

 

Válogató versenyeket tartottak SkillsHungary néven ebben az évben már negyedszer több szakmában a Szakma Sztár Fesztiválhoz kapcsolódóan a jövő évi európai megmérettetés előzményeként, illetve az idén Abu-Dhabiban megtartásra kerülő világversenyre kijutók kiválasztására.

 

Magyarország a korábbi években sikeresen szerepelt a nemzetközi szakmai versenyeken, a tavalyi göteborgi EuroSkills versenyről hat érmet hoztak haza versenyzőink, 2014-ben dunaújvárosi dobogósunk is volt: Gál Mónika Patrícia.

Az országos döntőben idén 224 diák vetélkedett szakmájában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!