Hírek

2014.04.10. 15:40

Ebzárlat veszettség ellen

Oltják a rókákat veszettség ellen: április 10-étől két hétig az országban több helyen is repülőről szórják ki az oltóanyagot.

A tavaszi veszettség elleni, országos orális immunizálási kampány keretében összesen másfél millió adag oltóanyagot szórtak ki repülőgépről április 5. és 10. között. Ezeken a helyeken a szórás utáni napokban ebzárlat lépett életbe, ami két hétig tart.

Az Az Orpheus Állatvédő Egyesület ebrendészetének megfigyelése szerint ismét sűrűbben fordul elő a veszettség a magyar vörös rókák körében. Szeptember közepe óta már tucatnyi állatnál igazolták a fertőzést, a vírus Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyét érinti. Az emberre is halálos kór elkerüléséért néhány jó tanács ebtartóknak.

A veszettség vírusos betegség. Állatról emberre, emberről állatra, sőt emberről emberre is terjedhet. Az élőlény nyálával adja át, általában vadállat a háziállatoknak, így a kutyán vagy macskán keresztül eljuthat bármelyik emberhez a vírus.

Az európai vörös róka fej-test hossza 60-90 centiméter, farokhossza 35-40 centiméter, testtömege átlagosan mintegy 7 kilogramm. Alakja félreismerhetetlen. Bundájának színe vörös, farka vége fehér és lábszára fekete (Forrás: wikipedia.org) Fotó: wikipedia

Magyarországon a rókák veszettség elleni immunizálása rendszeresen megtörténik. A veszettség aktív gócpontjai országunkon kívül vannak, vándorló beteg vadállatokkal (rókával, denevérrel) kerülhet be az országba, s bármelyik vadon élő, melegvérű állat (akár őz, nyúl, vaddisznó, sün is) hordozhatja a vírust.

Az orpheusosok a veszettség elkerülésére azt javasolják, hogy az utcán, gubbasztó, ismeretlen háziállatot sohase érintsünk meg; a szelídnek tűnő rókát, egyéb vadon élő állatot kerüljünk el; az állatok tetemeit ne engedjük háziállatunknak szaglászni; ha valakit állat harap meg, az állatot meg kell figyelni, hogy van e emberre is veszélyes betegsége.

Ha bekövetkezik bőrfelület sérülésével járó marás, harapás, akkor a sebet azonnal fertőtleníteni és tisztítani kell, és a lehető leghamarabb jelenteni kell a háziorvosnak, illetve az állatot megfigyelés alá kell vonni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!