Hírek

2017.03.30. 15:45

Az erdőink védelmében - A fő cél meghosszabbítani a megöregedett fák élettartamát

Dunaújváros - Városunk méltán lehet büszke zöldterületeire, amelyet a DVG Zrt. erdészeti és parkfenntartási ágazata kezel és gondoz.

Szabó Szabolcs

A téli és a tavaszi munkálatokról Mészáros László ágazatvezető számolt be lapunknak: - Az erdőkben egy előre megszabott terv szerint dolgozunk, amely illeszkedik az erdészeti hatóság által is jóváhagyott és engedélyezett, tíz évre szóló erdőgazdálkodási üzemtervhez. Az utóbbi hetekben, hónapokban a városlakók több látványosnak is mondható munkálatot is figyelemmel követhettek például az alsó Duna-parti sávban, vagy a Szent Pantaleon Kórház és a Duna sori műfüves pálya közötti részen.

Az elmúlt hónapokban több, látványos munkát is elvégeztek az erdészeti és parkfenntartási ágazat szakemberei az alsó Duna-parton, ahol a rézsűket is kitisztították, a cserjefoltokat visszavágták.

- A löszös talajszerkezet miatt az alsó és felső Duna-parton található növényzet - fák, bokrok, cserjék - a partvédelmi védmű fontos részei, hiszen gyökereik megkötik a talajt. Fontos volt, hogy az elöregedett cserjefoltokat visszavágjuk, a rézsűket kitisztítsuk, és a területet előkészítsük a szabadtéri nagy rendezvények számára. Sajnos sokan egyfajta „szemetesként" is használták a cserjés, bokros területeket, ezeket most az említett sávban megritkítottuk, így szebb, tisztább, átláthatóbb lett. Bízunk benne, hogy ez a városlakókat is arra ösztönzi, hogy ők maguk is megóvják ezt a valóban páratlan természeti kincsünket - mondta el a DH-nak Mészáros László, a DVG Zrt. erdészeti és parkfenntartási ágazatvezetője, akit arról is kérdeztünk, miért kellett az alsó Duna-parti út melletti jegenyesor egy részének lombkoronáját is visszavágni.

Mészáros László ágazatvezető kiemelte, egyik fő feladatuk a partvédelmi védmű gondozása, kezelése Fotó: Ady Géza

- Megértem, ha a külső szemlélő számára ez első pillanatban meghökkenést kelt, ám pont e visszavágással tudjuk meghosszabbítani ezen elöregedett fák életét. A lényeg, hogy az említett jegenyesor elöregedett, a fák gyökérzete már kevesebb terhet bír el. A lombkorona visszavágásával egyrészt megakadályozzuk, hogy egy nagyobb vihar esetén e fák megsérüljenek, esetleg kidőljenek. Ez a már említett szabadtéri rendezvények esetén komoly balesetveszélyt is jelentene. Másrészt e beavatkozással 10-15 évig még egészségesen élhetnek e fák. El kell mondatni azt is, hogy a közelmúltban több bálványfát és zöld juhart is kivágtunk, hiszen ezek idegenhonos fajok, a hazai flórának nem elemei, szeretnénk megakadályozni további elterjedésüket, hogy ezáltal is garantáljuk a zöld felületeink sokszínűségét. A partvédelmi feladatok mellett másik fő szempont, hogy a Duna-parti részt is sokan használják sportolásra, kirándulásra, rekreációs célból. Arra is figyelünk, hogy mindenki biztonságban, jó és kellemes környezetben kapcsolódhasson ki e területen. Természetesen a város több pontján is párhuzamosan dolgozunk, van munkák bőven, hiszen Dunaújvárosban az országos viszonylatban is kimagasló a zöld terület arányát tekintve. Az önkormányzat megrendelései szerint végezzük a munkánkat, ezért is állíthatom, hogy az utóbbi évek, évtizedek tudatos építkezésének és munkájának is köszönhető, hogy a város zöld területei jó állapotban vannak. Célunk, hogy ez így is maradjon. Viszonylag nagy területet jelentenek a véderdőink is, amelyekkel szinte folyamatosan foglalkozunk. Az ipari környezet miatt ennek is kiemelt jelentősége van, hiszen fontos szerepet töltenek be a zaj- és porszűrésben, amely minden itt élő egészsége szempontjából is fontos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!