Hírek

2014.05.29. 17:35

A DVCSH-tól megválik a város, tulajdonrészét megtarthatja a DVG

Dunaújváros - A közgyűlés nem tett javaslatot a DVCSH jövőbeni ügyvezetőjére, viszont felmondta a szolgáltatóval 2001-ben kötött városi ivóvíz- és szennyvízelvezetési szerződést.

Körmendi Erzsébet

Pintér Tamás a DVCSH-s témákhoz szólt hozzá, Szabó Zsolt kérte: kerüljön vissza a tűzoltóautó

A közgyűlésen átívelő DVCSH-s történet a perekkel kezdődött. A vízszolgáltató pert/haragot generált, végrehajtási eljárásokat kezdeményezett a szolgáltatási díjakkal tartozó önkormányzati intézmények (GESZ, óvoda, könyvtár, Bartók, bölcsődék, ESZi, Útkeresés Segítő Szolgálat) ellen. A védelmükkel a Dr. Móricz Ügyvédi Irodát bízta meg a közgyűlés, és a megbízási díjára 3,6 millió forintot szavaztak meg a képviselők csütörtökön.

A DVCSH Kft. ügyvezetőjének és könyvvizsgálójának megbízatása szombaton, május 31-én lejár. A közgyűlés javaslatot tehetett volna a személyekre, ám a döntést elhalasztották levették a napirendről mert további egyeztetésre van szükség.

Viszont közvetlenül az ügyvédi díj megszavazása után tárgyaltak a Dunanett Kft.-ben és a DVCSH Kft.-ben lévő vagyonkezelős (DVG Zrt.-s) üzletrész megszerzéséről. Pintér Tamás hosszan fejtegette: el van hűlve, mert az önkormányzat meg akarja vásárolni azt, ami egyébként is az övé. A képviselő javasolta első lépésként: az önkormányzat térítés nélkül vegye vissza a DVG-től az üzletrész tulajdonjogát, hiszen térítés nélkül adta át még anno a vagyonkezelő cégnek. Utána végig kell követni a teljes koncessziós szerződéseket és azokról be kell bizonyítani, hogy érvénytelenek, vagy vissza kell szerezni az önkormányzat teljes közmű-vagyonát, és azokat üzemeltetésre más cégnek kell átadni, vagy ha ez sem megy, akkor a büntetőjog területén kell megkeresni a megoldást. Mert ha az ivóvízszolgáltatási és szennyvízelvezetési szerződést felmondják, a távhőszolgáltatás területén sem engedheti meg magának a város, hogy elnézze a visszaéléseket, vélekedett Pintér Tamás.

A közgyűlési többség azonban leszavazta a javaslatát, miszerint az önkormányzat térítés nélkül vegye vissza a DVG-től a DVCSH-s tulajdonrészt. A képviselők úgy döntöttek, hogy a város nem kívánja megvásárolni az üzletrészt, mert akkor meghiúsulna a holding típusú működés, ezáltal a DVCSH Kft. tulajdonosi szerkezete nem felelne meg a víziközmű szolgáltatásról szóló törvényben előírt működési feltételeknek.

Nem sokkal később viszont úgy határozott a közgyűlés, hogy 180 napon belül felmondja a városi ivóvíz- és szennyvízelvezetési szolgáltatására 2001-ben kötött szerződést, mert a DVCSH, mint üzemeltető tavaly január óta nem hajlandó megfizetni a törvény szerint járó közművagyon bérleti díjat az önkormányzatnak. A szerződés felmondása esetén - vagyis ha a város meneszti a DVCSH-t - , akkor a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal közérdekű üzemeltető céget jelöl ki a víziközmű törvény szerint, mert a város egy napra sem maradhat üzemeltető nélkül. Ám, hogy az átmeneti időszakra kijelölt cég marad-e hosszú távon a város ivóvíz-, szennyvíz szolgáltatója, az később derül ki. Mert a közgyűlésenek pályázati eljárással kell majd kiválasztani a céget, amellyel végül koncessziós szerződést köt az említett szolgáltatásokra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!