Hírek

2014.09.28. 18:40

Dunaújvárosnak végre igazi főtere van!

Szombaton a Szent Mihály-napi, országos rendezvénysorozathoz kapcsolódva, ünnepélyesen is átadta Cserna Gábor polgármester a megújult belvárost és főteret, amelyet a nap során több ezer ember kereste fel – hallgatták és nézték a programokat, gyönyörködtek benne.

Gallai Péter

Csupa csupa mosolygós emberrel lehetett találkozni szombaton a főtér átadása napján, legyen az városvezető, közéleti személyiség, kivitelező, vagy csak egyszerű városlakó. Ez nem csoda, ugyanis bárkivel elegyedtünk szóba, mindenki elégedetten, örömmel, büszkén mondta el véleményét a közel 1,8 milliárd forintos beruházásról, illetve annak végeredményéről.

A megkérdezett helyi és vidéki polgárok szerint Dunaújvárosnak végre lett egy méltó városközpontja, amire joggal lehetnek büszkék és mutathatják meg az ide érkező látogatóknak. Szombaton nem csak az új főtér, hanem az egész napos programok is sok érdeklődőt vonzottak.

A nyilvános átadás előtt a szintén gyönyörűen újjávarázsolt C szárnyban rendezett ünnepségen a meghívott vendégek – köztük dr. Simon László megyei kormánymegbízott, dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő – polgármesterek, kivitelezők és lebonyolítók előtt Cserna Gábor polgármester arról beszélt, hogy büszkék lehetünk a Városháza tér környezetére.

– Erre a közösségi térre megérett ez a megyei jogú város, más hasonló településhez hasonlóan most már is rendelkezünk igazi központtal, annak minden kiegészítő elemével. Köszönetet szeretnék mondani a kivitelezőknek, alvállalkozóknak a munkájáért. A koordináló Szabó Imre főépítésznek, valamint Sági Péternek, a DVN Zrt. vezérigazgatójának és kollégáiknak pedig külön is. Építkezésre ott van szükség, ahol jövőt építenek, ott, ahol vannak olyan közösségek, akik igénylik az ilyen tereket. Dunaújváros egy ilyen hely, egy polgárosodó település, ahol a fejlődés nem állhat meg.

A Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője, Molnár Tamás köszöntőjében kiemelte, hogy az elnyert eu-s forrás száz százalékos finanszírozású volt, így az önkormányzatnak nem kellett saját önerőt mellé rendelnie. – Az új közterekhez új funkciók társultak – emelte ki az ügyvezető.

Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő köszöntőjében hangsúlyozta, hogy azon megyei jogú városok, amelyek belvárosa megújul, megújult, ezzel együtt értéket is teremtett.

– Azért fontos ezeket a központokat létrehozni, hogy aki betér hozzánk, legyen szó átlagpolgárról, vagy akár egy cégvezetőről, ne egy taszító és lepusztult városmagot lásson. Nem szeretnék itt megállni, fontos, hogy Dunaújváros többi városrészének rehabilitációját is folytassuk. Vonzóvá kell tenni a várost, az itt lakóknak pedig élhetővé. Most egy lüktető főteret adhatunk át, minden szellemi kapacitás és háttér rendelkezésre állt, a megvalósulás pedig önmagáért beszél.

Amit láthatunk, önmagáért beszél

A beruházást kivitelező konzorciumi vállalatok nevében Grabarics Gábor fogalmazta meg gondolatait az ünnepi esemény alkalmából.

– Megtiszteltetés ha a kivitelező is szót kap, ilyenkor kötelességemnek érzem, hogy a tervezőket is megemlítsük. A C szárny felújítását a Finta Stúdió, a körforgalmat Korányi Péter, a tér és sétány területét pedig Szloszjár György készítette el. Mindhármójuk neve ismert és azt gondolom, hogy jót is alkottak. Értékes területről, a Városháza térről sikerült kiszorítani az autókat, de nem kerültek messze a központtól a parkolók, s ezt a fontos kérdést is sikerült megoldania a tervezőknek. Már régi törekvés volt, hogy a teret nyissuk ki a Duna felé, ez megvalósult, és az 56-os emlékmű köré is méltó környezetet építettünk. Most már csak az kell, hogy a tér meg legyen töltve programokkal. Az építés utolsó szakaszában éreztük, hogy az emberek szívesen veszik birtokba az új területet és nagyon tetszik mindenkinek a szökőkút. Köszönöm a támogatóknak és az ellendrukkereknek is, mert utóbbiak arra inspiráltak minket, hogy még többet és még jobban dolgozzunk. Elkészültünk, amit láthatunk, az önmagáért beszél, bízom benne, hogy a városlakók megtöltik majd élettel. S ez ne befejezett mű legyen, hanem folytatódjon. Van hely, ami még felújításra vár a városban.

 

Szabó József: – Nagyon szép lett az új belvárosunk, rendre erre jártam, s figyeltem miként halad az építkezés. Sőt, a vejem is itt dolgozott, ezért tőle is mindig érdeklődtünk. Nem kevés munkájuk van a végeredményben, le a kalappal az eredmény előtt, látni mi lett a sok pénzből.

Nyikes Csaba: – Már tíz éve meg kellett volna csinálni, de természetesen jobb későn, mint soha. Nekem nagyon tetszik a látvány, a játszótér fantasztikus, a belvárosnak lett egy vonzása. Bízom benne, nyáron sok virággal díszítik és fontos mérce lesz, mennyire vigyázunk rá majd.

Szabóné Lőrincz Ilona: – Szerintem is gyönyörű lett a végeredmény, amit nagyon vártam, mert a régi főtér már jóideje nem volt méltó Dunaújvároshoz. Amikor vidéki barátaink eljönnek majd hozzánk, természetesen büszkén mutatjuk meg nekik a város új szívét, közösségi terét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!