Hírek

2017.07.26. 15:50

Témahetek váltják egymást a dunaújvárosi napközis táborban

DUNAÚJVÁROS A csapatokba verődött gyerkőcöknek egy percük volt fadarabokat gyűjteni tűzrakáshoz. Igyekezniük kellett, mert a távolban már megszólalt a sámán dobja, ami a farakás köré hívott mindenkit, hogy megtudják, sikeres lesz-e a vadászatuk.

Körmendi Erzsébet

Az előbbiek alapján azt hihetnék, hogy valóságshow-ba csöppentünk tegnap, pedig az igazság az: a város napközis táborában járunk fotográfus kolléganőmmel.

Már az első percekben ámulva figyeltük a gyerekeket, akik az ősemberek világába kalandoztak el, játékos formában.

- Az ősemberek hete a mostani nálunk, tegnap például moziban voltunk, és ott is a Croodék rajzfilmet néztük meg, ami kapcsolódik a témához. De volt ősmagyar, görög, indián, EU, kalóz témahetünk is. Elmondtam az ötletet a segítő pedagógus kollégáknak, mindenki vállalt egy hetet, kidolgozta a saját programhetét. A gyerekek fantáziája határtalan, megvalósítják a kitalált dolgokat, mégpedig örömmel.

Nándori Erika, a Móra iskola fejlesztőpedagógusa a napközistábor vezetője összegezte az eddigi tapasztalatokat

Ezen a héten például az uszodában is halakat kell a medencéből kiemelniük, ez lesz feladat, ahogyan az ősember is halászott annak idején - újságolja Nándori Erika, aki a Móra iskola gyógypedagógiai tanára, és idén első évben vezeti a napközistábort, amelynek ezen a nyáron is, augusztus 11-ig a Vasvári iskola ad otthont, bár a táborvezető halkan hozzáteszi: jó lenne egy saját táborhely, amelyet a saját igényük szerint alakíthatnának. Amikor a munkahelye, a hivatása kerül szóba, elmondja azt is:

A diákcsapatok bemutatták az ősemberek világához kapcsolódó rövid műsorukat a tábortűz körül. Képünkön középen Toldi Joel a csapata által készített poszterrel

- Itt nálunk is vannak mórás gyerekek, így az integráció is megvalósul, és fantasztikus látni, ahogyan a gyerekek segítik egymást, foglalkoznak társaikkal. Egyébként a miénkkel párhuzamosan a Mórában is működik egy napközis altábor július végéig, mert a szülők igényelték azt - mondja Erika, aki kutyás terápiával is foglalkozik, amit szintén becsempészett a táborba, a gyerekek legnagyobb örömére: imádják a két kutyát, Fruzsinát és Adélt. Egymást túllicitálva jelentkeznek, amikor arról van szó, hogy a kedvünkért ki szeretne bemenni hozzájuk egy rövid bemutató foglalkozás erejéig.

A fiúk is a játékos feladat megoldására összpontosítottak

- Csodálatos, ahogyan a kutyás terápia megnyitja a zárkózott gyereket, vagy éppen megnyugtatja a túlzottan feszültet, dezorientáltat - hangsúlyozza a táborvezető, aki számos újítást vezetett be erre a nyárra. Alapjaiban az a cél, hogy közösen töltsék hasznosan az időt, együtt éljék meg a foglalkozások élményeit. Nincs tévézős és internetezős szoba a táborban. Van viszont minden reggel fogadalomtétel, amelynek egyik pontja szerint a táborozó megígéri, nem nyomkodja egész nap a telefonját. És be is tartják a gyerekek. Annál sokkal izgalmasabb dolgok kötik le a figyelmüket.

Minden csoport saját műsorral mutatta be az ősemberek világát
Fotó: Zsedrovits Enikő

Az ősmagyar héten például a Dunaújvárosi Lövész SE íjász szakosztálya Figur Zoltán vezetésével korhű ruházatban tartott bemutatót, és lőhettek is a gyerekek. Pere Nikolett táncházat szervezett, és ő tartja a reggeli tornákat is. Tari Tímea drámapedagógiai foglalkozását ugyanúgy kedvelték, mint Rejtő Hajnalka Odüsszeusz utazásait.

A megtapasztaltak alapján nem csodálkozunk, amikor Erika azt mondja: heti 100-110-en táboroznak a napközisben a vakáció kezdete óta, sok a visszatérő gyerek, aki ott van egy hétig, aztán jelentkezik a következőre is, mert jól érzi magát. A tábort az önkormányzat támogatásával a Gazdasági Ellátó Szervezet (GESZ) működteti, nyitottak a közösségi szolgálatos középiskolások, valamint a szülők felé. Létrehozták a tábor netes közösségi oldalát, ahol a szülők megnézhetik, hogyan töltik a gyerekek a napjaikat, a táborlakók is fényképeket, videókat tölthetnek fel, üzenhetnek egymásnak.

Prokaj Fatima
kilencedikes lesz az ősszel

Czigler Eszter
a Vasvári 3. osztályos diákja

Szabó Máté
a Petőfi 6. osztályos diákja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!