Hírek

2017.07.26. 18:30

Tudásvágy, közösség és szorgalom - Tábor a Széchenyi gimnáziumban

DUNAÚJVÁROS Az ország leendő legjobb orvosai, vegyészei, vegyész- és biomérnökei táboroznak e napokban a Széchenyi gimnáziumban.

Szabó Szabolcs

Előre szólunk: nem kis eredmény, hogy a helyi Széchenyi István Gimnáziumban táborozik az ország egyik leginkább fontos felsőoktatási intézményének a Budapesti Műszaki Egyetem VeBio Tehetség Egyesület a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kara. Pontosabban annak leendő hallgatói, akik tíz napon át edződnek. Még mielőtt az olvasóink félreértenék, a fiatalok nem bulizni jöttek, hanem hogy valóban felkészüljenek az egyetemi kihívásokra. Kértünk egy órát a táborvezetőtől.

Dr. Hornyánszky Gábor PhD, táborvezető 
Fotó: Zsedrovits Enikő

- Őszitén megvallva ez már egy sok évtizedes kaland számunkra, hiszen még anno az elődszervezet a rendszerváltás előtt kezdett el működni anno a "FEB-tábor" zászló alatt. Jött a rendszerváltás és az intézmények elkezdtek külön utakat járni, és az a fajta műhelymunka, amelyre mi itt és most a táborban fókuszálunk, talán egy kicsit háttérben maradt. A tehetséggondozás, tehetségnevelés manapság vonzó hívószó, ám kérdés, hogy ezt hogyan is közelítjük meg. Mi táborokat szervezünk, lassan már négy évtizede, és vannak olyan egykori táborozóink, akik most előadókként térnek vissza. Büszke vagyok arra, hogy el kellett jönnünk Oroszlányból, mert ott kinőttük a kollégiumot, és köszönöm Dunaújvárosnak és a Széchenyi István Gimnáziumnak, hogy itt lehetünk - mondta el lapunknak a tábor szervezője dr. Hornyánszky Gábor, a BME vegyészmérnöki és biomérnöki tagjának egyik vezetője.

Figyelő tekintetek - tíz napon át fontos előadásokat hallgathatnak a táborozók a Széchenyiben
Fotó: Zsedrovits Enikő

- Ezeket a fiatalokat már nem kell motiválni, hiszen konkrét céllal érkeznek. Most itt Dunaújvárosba 63 diák érkezett, és külön öröm számunkra, hogy a Széchenyi gimnáziumból is sokan csatlakoztak hozzánk. Még mielőtt valaki félreértené, ez nem egy klasszikus nyári tábor, itt nagyon komoly tudásanyagot kapnak a résztvevők, tematikusan beosztva napi 5 alkalommal 75 perces előadásokként, ezek konkrét ismereteket tartalmaznak, olyanokat, amelyeket majd számon kérnek az emelt szintű érettségin, vagy éppen a már bekerült hallgatókon az egyetemi első évfolyam során - teszi hozzá a táborvezető, akit azért a dunaújvárosi lét könnyített témaköreiről is kérdeztünk.

- Az egyetemi oktatók előadásai után természetesen van mód kikapcsolódásra is. Ismerkedünk a várossal: lesz várostörténeti vetélkedőnk, elmegyünk a helyi uszodába, és még több közösségi programot is tervezünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!