Hírek

2017.03.09. 18:55

Vigyázzunk a vesénkre! - A világnap kiemelt témája az elhízás volt

Dunaújváros - Március 9-én, a vese világnapja alkalmából a Szent Pantaleon Kórház aulájábana szakemberek hívták fel a figyelmet az egészségtelen életmód vesére gyakorolt hatására, és a szűrővizsgálatok fontosságára.

Balla Tibor

Tizenegy esztendeje március második csütörtökén tartják a vese világnapját. Mi is lehet egy világnap célja? Leginkább a figyelemfelhívás és a tájékoztatás. Ebben az esetben a szakemberek a vesénk az egészségünkben betöltött kulcsszerepére, a rendszeres szűrés fontosságára, a vesebetegség kialakulásának csökkentésére, a megelőzésre hívták fel a figyelmet.

Évről évre más témát jelölnek ki kiemeltként a szervezők a világnapon. Idén az elhízás okozta problémákat és az ezek következtében kialakuló vesebetegséget választották témaként. Nyilván, sokan most kétkedve néznek írásunkat olvasván, hiszen még nem épült be a mindennapjainkba, hogy komoly összefüggés lehet a súlytöbblet, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a vese megbetegedése között. Pedig van.

Kisné Borzán Kitty a dialízisközpont munkatársa tájékoztatást ad a vese világnapján Szíjártó Imrénének a vesebetegségekről (balra)

A Szent Pantaleon Kórház főépületében, a földszinti aulában egy standnál várták az érdeklődőket a kórház és a dialízisközpont munkatársai dr. Németh József nefrológus főorvos vezetésével. Aki megállt a standnál, ki kellett töltsön egy rendkívül egyszerű, egyetlen kérdésből álló tesztet.

A felmérésben arra keresték a választ, hogy az illető tudja-e, hogy ok-okozati összefüggés van a túlsúly és a vesebetegség között. Az akció hatékonyságát jelzi, hogy félidőben már átlépték a százas értéket a kérdésre válaszolók. A teszt után egy gyors testtömeg-számítást is végeztek, hogy helyben kiderítsék, mekkora a kockázati faktor az érdeklődőnél.

Dr. Németh József főorvos már több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a témában

A főorvos elmondta, az elhízottak között 2-7-szerese a vesebetegség kialakulása, mint a normál súlyúaknál. Ugyanakkor az elhízás magasvérnyomás-betegséghez és cukorbetegséghez vezethet, a veseelégtelenség leggyakoribb oka pedig éppen ez a két tényező. Dr. Németh József szerint mindenképpen a megelőzés a legfontosabb teendő, az elhízás elkerülése, a megfelelő táplálékfelvétel és az elegendő mozgás.

Megfelelő táplálkozásként a kalóriamegvonást definiálta, amihez javasolni szokták a mediterrán diétát, amiben elég sok a zöldség és a gyümölcs. Fontos tényezőként említette a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztását, aminek mértékét úgy határozta meg, hogy körülbelül másfél, két liter vizeletet ürítsen az ember naponta, akkor volt elegendő a folyadékbevitel.

Aki arra járt, egy szórólapot is a kezébe nyomtak, azzal a nyolc aranyszabállyal, amellyel a vesebetegség kockázata csökkenthető. Ilyen például, hogy tartsuk frissen magunkat, rendszeresen ellenőrizzük a vércukor szintjét, a vérnyomásunkat, étkezzünk egészségesen, és vigyázzunk testsúlyunkra, no és csökkentsük a sóbevitelt! Igyunk megfelelő mennyiségű folyadékot (vizet), ne dohányozzunk, ne használjunk rendszeresen vény nélküli gyógyszereket, és ellenőriztessük vesefunkciónkat!



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!