Hírek

2017.08.17. 17:40

Két óvoda is megújul: Szeptemberben már birtokba vehetik a gyerekek a felújított épületeket

Nagy léptékű felújítási munkálatokat végeztek a nyáron a Dunaújvárosi Óvoda két tagegységeében, a Napsugár tagóvodában és az Aprók háza tagóvodában is.

Balla Tibor

Mindkét óvoda épületére alaposan ráfért már a felújítás, korszerűsítés.

A felújítási feladatokat kétféle forrásból valósítják meg. Az energetikai megújulást célzó beruházásokat a Dunaújvárosi Óvoda épületenergetikai fejlesztése elnevezésű projektben elnyert 154 millió forintból finanszírozza a város, a nem energetikai megújulást célzóakra pedig a Dunaújvárosi Óvoda felújítása elnevezésű projektre elnyert 280,74 millió forint szolgál forrásként. Mindkét projekt európai uniós, vissza nem térítendő támogatásból újul meg.

Az Aprók háza tagóvoda külső szigetelése a tervezettnek megfelelően halad, szép színes külsőt kap az intézmény Fotó: Ady Géza

Nem is akármilyen felújításon megy át a két óvoda. Épületük homlokzati felújítására, a tetőszerkezet teljes rekonstrukciójára, az épület nyílászáróinak cseréjére, a padlóburkolatok és a gépészeti rendszerek korszerűsítésére, valamint az akadálymentesítés kialakítására is sor kerül. A támogatás lehetőséget teremt továbbá az óvodák eszközparkjának felújítására is, egy részéből udvari játékokat, más részéből az óvodai nevelést segítő eszközöket szereznek be.

A Napsugár tagóvodában valamennyi homlokzati ablak cseréje megvalósul, a könnyűszerkezetes függönyfalakat elbontják, a téglaszerkezetű parapet falak a mai kor elvárásainak megfelelő hőszigetelést kapnak, a déli oldalon homlokzati kvarc vakolattal. Az épület lapos teteje a meglévő vízszigetelésre fektetett kőzetgyapot hőszigetelést kap, ráadásul a jobb nyári hőszigetelés miatt kéthéjú tetőt terveztek. Megtörténik a homlokzat szigetelése, valamint a fűtési rendszer rekonstrukciója is.

Ursu Miklós és Sohonyai Béla dolgozik a Napsugár tagóvodában

Az Aprók háza tagóvoda esetében a két épületrészt kétszintes nyaktaggal kötik össze. A pinceszinten lévő ablakokat műanyag szerkezetűre váltják, a többi szinten lévő egyesített szárnyú ablakokat lecserélik. A külső fedett teraszok a nyílászárók beépítésével zárhatóvá válnak. A szekunder oldali fűtési rendszer teljes egészében megújul. E tagóvoda esetében is megtörténik a homlokzat és a tetőszerkezet szigetelése is.

A kivitelezési munkákat Dunaújváros Megyei Jogú Város közgyűlésének határozata értelmében a DVG Zrt. végzi.

Jó hír, hogy a kivitelezés az ütemtervnek megfelelően halad, szerződésben rögzített határideje augusztus 31. A tervezett ütemezés alapján, valamint a Dunaújvárosi Óvodával történő együttműködésnek köszönhetően mindkét óvoda szeptemberben megkezdheti működését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!