Hírek

2017.04.09. 11:55

Nem a pauszpapír ideje ez - Számítógéppel terveztek gépalkatrészeket a dunaújvárosi középiskolások

Dunaújváros - Elnézést, ha túl szakmai lenne ez a beszámoló: azonban a műszaki dolgokat aligha lehet hétköznapi nyelvre lefordítani...

Pekarek János

Ez a nagy diákversenyek hétvégéje volt Dunaújvárosban: egyszerre két vetélkedőt is rendeztek a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum egy-egy intézményében, a Bánki Donát Gimnázium és Szakgimnáziumban, illetve a Dunaferr Szakgimnázium és Szakközépiskolában.

A Bánki és az egyetem közösen rendezte meg a 25. Auto CAD számítógépes tervezési versenyt műszaki középiskolásoknak szombaton. Nyolc intézmény diákjai vettek részt a megnyitón, illetve bűvölték a számítógépeket - sikerrel Fotó: Ady Géza

Kívülállónak, nem szakembernek alighanem nehezen követhető egy mai középiskolai vetélkedő. Annyit azonban mindenképpen leszögezhetünk, hogy ez már nem a műszaki rajzlap, a pauszpapír és a tustollak korszaka...

Ezt legjobban talán a Bánkiban rendezett AutoCad verseny mutatta meg.

Az iskola 1992-ben indította el a "Charles Babbage" Országos AutoCAD versenyt középiskolás diákok részére. 2011-től kétfordulós lett a vetélkedő, és az Inventor kategóriával bővült. Már második éve a Dunaújvárosi Egyetemmel közösen szervezik a versenyt, amelyen elindulhatott bármely 9-14. évfolyamos középiskolai (szakgimnáziumi, szakközépiskolai és gimnáziumi) tanuló, aki kedvet érzett arra, hogy fölmérje tudását a két kategória valamelyikében.

Az AutoCAD megmérettetés két darab kétdimenziós műszaki rajzot (alkatrészrajz, műhelyrajz) elkészítéséből áll, minta alapján, valamint egy alkatrészről 3D-s modellt a modelltérben, majd papírtérben nézetablakok alkalmazásával vetületeket beméretezve műhelyrajzzá kell alakítani a 3D-s ábrát. Az Autodesk Inventor versenyben alkatrész modellek készítése a feladat a versenykiírás szerint: alkatrészekről 2D-s alkatrészrajzok készítése metszetben, nézetben, valamint az összeállításról összeállítási rajzot kell produkálni, összeállítási modelleket és szerelési szimulációt létrehozni.

Az országból nyolc intézmény küldött tíz-tíz diákot a versenyre az elődöntők után. Két és fél óra jutott a feladatok megoldására, az eredményhirdetésre még szombaton, egy ebéd és az egyetemi campus túra után sor került.

Az elődöntők alapján 67 versenyző kapott nemzetközi Autodesk oklevelet.

A döntőben az AutoCAD kategóriában a szombathelyi Szuh András, Inventor kategóriában a veszprémi Rák Dániel győzött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!