11°
23°
12°

Dunaújváros energiaellátásának biztonságát növelő alállomást adtak át Perkátán (frissítve)

Perkáta - Jelentős szerepe lesz Dunaújváros és a térség biztonságos villamosenergia-ellátásában annak a mintegy hétmilliárd forintból, Perkátán létesített 400/120 kilovoltos alállomásnak, amelyet pénteken adtak át.

A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. közel 7 milliárd forint összköltségvetésű beruházása a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által elfogadott hálózatfejlesztési terv alapján jött létre, közcélú beruházásként. Az alállomás – mintegy kétéves előkészítő munkát követően – a legmodernebb készülékek, berendezések felhasználásával, a legkorszerűbb építési technológiák alkalmazásával, a legkisebb költség elvének figyelembe vételével, valamint a környezetvédelmi szempontok maximális érvényesítésével létesült. Csomai Kamilla, a MAVIR Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében elmondta, ez a létesítmény társaságuk harmincegyedik alállomása, amely jelentős szerepet tölt be Dunaújváros térségének biztonságos, villamosenergia ellátásában.

– Fontos nap, egy újabb mérföldkő a mai  a MAVIR életében. Ez a beruházás folytatása annak a hálózatfelújítási programnak, amelynek eredményekén korszerű technikai szintre emeltük egységeinket, aminek köszönhetően ma már minden ilyen állomás távvezérelt.A projekt tervezési és előkészítési munkálatai már 2009-ben megkezdődtek, a kivitelezés 2013 nyarán, majd az előírt határidőig, tavaly decemberig a teljes alállomás kapcsolóberendezését használatba vették – ismertette a vezérigazgató, aki hozzátette, szem előtt tartva a költségminimalizálás elvét, a helyszínt Perkáta külterületén találták meg, az átviteli hálózati kapcsolatát biztosító Paks – Martonvásár 400 kilovoltos távvezeték közelében. Ennek „felhasításával” új, Martonvásár – Perkáta, Perkáta – Paks 400 kv-os üzemviteli alakzatot alakítottak ki.

– A projekt során olyan rendszereket építettünk be, amelyek a legmodernebb digitális csúcstechnológiát képviselik és etalonként szolgálnak további fejlesztéseinkhez. Fontos nap a mai a dunaújvárosi, illetve a környéken élő emberek és vállalkozások életében, a beruházás ugyanis komoly szerepet tölt be a térség fejlődésében, a régió növekvő villamosenergia igényeinek kiszolgálásában. A dinamikus gazdasági növekedéshez elengedhetetlenül szükséges a megfelelő színvonalú és biztonságos ellátás szavatolása. A perkátai alállomás ezt nyújtja az emberek, a cégek számára, ami közös munka eredménye, amiért szeretnék köszönetet mondani minden szakembernek – hangsúlyozta Csomai Kamilla. A vezérigazgató kiemelte, a MAVIR számára rendkívül fontos, hogy hálózatfejlesztési tervei során ne csak hazai, hanem regionális szinten is gondolkodjon. Dr. Barócsi Zoltán, a Magyar Villamos Művek Zrt. termelési és műszaki vezérigazgató-helyettese beszédében azt mondta, a MAVIR mellett az MVM csoport is büszke erre a létesítményre, valamint a sikeres együttműködésre egyaránt.

– Igen nagy esemény a pénteki, hiszen ez Dunaújváros térségének meghatározó jelentőségű beruházása. A közel négyéves építkezés eredményeként elkészült új alállomással tovább nő az átviteli hálózat stabilitása, hozzájárulva ahhoz, hogy a MAVIR által irányított magyarországi hálózat ma az egyik legmegbízhatóbb Európában. A beruházás az MVM csoportot alkotó társaságok hatékony együttműködésének egyik mintapéldája – fogalmazott dr. Barócsi Zoltán.

Dunaújváros energia-ellátásának biztonsága

A perkátai alállomás átadása az energiabiztonság mellett lehetőséget biztosít újabb ipari beruházások letelepülésének.

A beruházással kapcsolatban az ünnepélyes átadáson szintén jelen lévő dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energia- és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke a Dunaújvárosi Hírlap megkeresésére elmondta: – Ez a fejlesztés, amely 7 milliárd forintba került, nagy lehetőséget biztosít az ipari beruházások térségbe vonzására. Ugyanis elegendő villamos energia nélkül nehezen valósítható meg bármilyen fejlesztés. Mindez jelentősen javítja Dunaújváros és környezetének lehetőségeit arra, hogy a már meglévő infrastruktúrára építve több milliárdos zöldmezős beruházások települjenek a térségbe, több száz, illetve ezer munkahelyet létrehozva.

Somogyi Balázs, Perkáta polgármestere így nyilatkozott lapunknak: – A beruházás konkrét végösszegét nem ismertük, ilyen mélységben nem voltunk napi kapcsolatban a projekttel, de amikor ma meghallottam a hétmilliárdot… Ilyen szintű beruházás még nem volt Perkátán és környékén. Természetesen az önkormányzat, amiben a maga részéről tudta, támogatta és segítette a beruházást, például a négy évvel ezelőtti területkisajátításokban, vagy a bekötőút felújításával. Ám sokkal kisebb szerepünk volt, mint az elkerülő út megépítésénél, s ez azért egy kevésbé látványos projekt volt. Somogyi Balázs hozzátette, hogy az építkezés során – amihez nem kellett az önkormányzat engedélye – helyieket is foglalkoztattak, többek között vagyonvédelmi feladatokra, kisebb földmunkákra.

– Ezen felül a területről kitermelt, közel 10 ezer köbméternyi humuszt – a szükséges engedélyek birtokában – Perkáta belterületén, a központban helyezték el, ahol egy lovaspályát szeretnénk létesíteni. A MAVIR támogatást is adott a településnek, egymillió forintot kapott a közalapítványunk. A munkálatok során végig korrekt és jó volt a kapcsolatunk – tette hozzá a polgármester.


Legolvasottabb

1
Lángra kapott egy hétvégi ház Dunaújvárosban!
2
Épülnek az okos zebrák Dunaújvárosban!
3
Verekedésbe torkollott a közlekedési konfliktus Dunaújvárosban
4
Új üzemmel gazdagodott Dunaföldvár
5
Már kézben vannak az első jogosítványok
labdarúgás
Rangadót vesztett az U19-es együttes
Bajnokok Ligája / 4 órája
Nem bírt a Dortmund az APOEL-lel
A Real Madrid és a Tottenham Hotspur szintén döntetlent játszott, a Manchester City legyőzte a Napolit.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szerető édesapánk, *SCHMIDT BÉLA* életének 85. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2017. október 20-án 14 óra 30 perckor lesz a dunaújvárosi temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *BOGNÁR ISTVÁN* 73 éves korában örökre megpihent. Temetése szűk családi körben megtörtént. A gyászoló család
női vízilabda / 6 órája
Holnap újabb hazai bajnoki
Gallai Péter
DKKA / 6 órája
Tízperces fekete lyukakat mellőzni!
JANKÓ ÁRPÁD
Hibátlanul szerepeltek / 6 órája
Fölényes győzelmekkel tértek haza
Gallai Péter
edzőváltás / 6 órája
Kanadai edző a Bikáknál
Csillagok háborúja / 7 órája
Megvan, mi lesz a Han Solo-film címe
jubileum / 7 órája
Hajnalig tartó bulival ünnepelt a Delta Rock Band
BALLA TIBOR