Hírek

2017.08.10. 17:10

Tetőre kimászva oltotta a tüzet! - Bátorságáért polgármesteri kitüntetést vehetett át Hum Kristóf

Újabb alkalom nyílt arra, hogy egy kiemelkedő teljesítményt nyújtó, nemes cselekedetet végrehajtó ember tettét ismerje el a város polgármestere.

Körmendi Erzsébet

A bátorságának, problémamegoldó képességének, segítő szándékának egyaránt példa értékű tanújelét adta Hum Kristóf júniusban, amikor a villám belecsapott a Bocskai utcai háztömbjük tetejébe: a fiatalember kimászott a tetőre és a lakásukból kivezetett tömlővel elkezdte oldani a keletkezett tüzet, hogy a lángok ne terjedjenek tovább a tetőn. Kristófot köszöntötte Cserna Gábor polgármester tegnap a városházán.

Cserna Gábor oklevelet és ajándéktárgyat adott át Hum Kristófnak Fotó:Ady Géza

- Fordulatokban, eseményekben és sikerekben bővelkedik ez a mostani nyár. A sport és szabadidős sikerek, események mellett két drámai történés is volt városunkban, amely az ország bármely pontján megtörténhetett volna: a Bocskai utcában villámcsapás miatt keletkezett tűz júniusban, két héttel később pedig a Római körúton gyulladt ki a tévé az egyik lakóházban. A közgyűlés soron kívül ülésezett, és mindkét esetben döntött a rendkívüli segítségnyújtásról, illetve a bátor cselekedetek elismeréséről - mondta Cserna Gábor, Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármestere tegnap kora délután a tárgyalójában, ahol fogadta Hum Kristófot és édesapját, Hum Lászlót. Személyes gondolatokkal folytatta a város első embere, mert - mint a szavaiból kiderült - szomszédok, ő maga is abban a háztömbben lakik, amelynek kigyulladt a teteje...

Hum László (j) büszke apa, felnéz a fiára, Kristófra

- Emlékszem, nagy csattanásra riadtam fel vasárnap kora délután, na, gondoltam, villám csapott be valahol a közelben. De azt nem gondoltam, hogy ennyire közel... Szinte azonnal, majd utána folyamatosan csörgött a telefonom, kaptam a riasztásokat, így tudtam meg, hogy felettünk, a negyedik emeleti lakásokról van szó - emlékezett vissza Cserna Gábor. Hozzátette: - Az önkormányzat segített a bajba jutott embereknek, a fedél nélkül maradtaknak szociális bérlakást is felajánlott. Ezúttal pedig a bátor cselekedetet jutalmazzuk, mert nem mindenki tette volna meg azt, amit Hum Kristóf. A város vezetése nevében gratulálok.

Ezekkel a szavakkal bátor és példás cselekedete elismeréseként oklevelet és tárgyjutalmat adott át a huszonkét éves fiatalembernek, aki a kedvünkért felidézte az akkor történteket: - A tévét néztük otthon, amikor becsapott a villám, megszűnt az internet-szolgáltatás. Tíz perc múlva azt vettük észre, hogy ég a tető a szomszédban. A cserép alatt nem lehetett látni, hol tart a tűz, kimásztam a tetőre és az erkélyen lévő locsoló tömlővel elkezdtem oltani a tüzet, nehogy tovább terjedjen felénk. Nem is gondoltam a veszélyre, csináltam, amit helyesnek tartottam.

Édesapja is hozzáfűzte gondolatait: - Féltettem a fiamat, persze, de nem akartam megakadályozni, hogy kimásszon a tetőre. Ösztönösen védtük az otthonunkat és a szomszéd lakásokat. Úgy ítéltem meg, hogy Kristóf nincs életveszélyben. Nem láttam még a fiamat ilyen kiélezett helyzetben, mint az a tűz volt, ám higgadtan, megfontoltan cselekedett. Ez egy apának nagy megerősítés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!