Hírek

2017.04.23. 18:10

Jubileumi találka: 35 éves az újvárosi Arany János iskola

Dunaújváros - Múltidézésre várta egykori és mai diákjait, pedagógusait szombaton a 35 éves Arany János Általános Iskola. Három és fél aranyos évtized.

Szabó Szabolcs

Szombaton szélesre tárta kapuit a jelen és az elmúlt évtizedek diákjai és pedagógusai előtt az Arany iskola. A nosztalgiázás és baráti visszaemlékezések mellett a mai tanulók jubileumi műsora is szórakoztatta a megjelenteket.

A találkozó elején az iskola diákjainak jubileumi műsorával hangolódhattak rá az egykor volt aranyos mindennapokra már felnőttként, szülőként visszatérő öregdiákok, és az intézményhez a mai napig kötődő pedagógusok.

Az Arany legendás intézményvezetői és pedagógusai is ott voltak a jubileumi találkozón szombaton Fotó: Ady Géza

Ennek szellemében a mai aranyosok televíziós ihletésű produkciójában humoros tálalásban helyet kaptak a jelen legfontosabb történései és momentumai, csakúgy mint a kezdeti évek mára megszépült nehézségei és próbatételei. A közönség körében pedig egyre többen vették elő albumukat, és emeltek ki és adtak körbe egy-egy évekkel, évtizedekkel ezelőtti fotót - milyen is volt, amikor ők álltak színpadra itt, a tornateremben...

A konfettieső sem hiányozhatott az ünnepi műsorkavalkádból Fotók: Ady Géza

A gálaműsor után aztán az elmúlt három és fél évtized legendás intézményvezetői és tanárai villantottak fel jó pár emlékezetes, örökérvényű történetet. Tudták például, hogy az első tanítási nap előtt 36 órával még katonák pakolták a bútorokat és taneszközöket a gyakorlatilag csak papíron teljesen kész épületegyüttesben(?), vagy, hogy a rendszerváltás forgalmas hónapjaiban még külön miniszteri engedély volt szükséges ahhoz, hogy egy disszidens nyelvtanár angolt taníthasson?

Azok a '80-as évek, és kellékeik is előkerültek az Arany iskola diákjainak rendhagyó filmhíradójában Fotó: Ady Géza

A mára már inkább vidámmá szelídült történetekből azért azt is kibomlott, hogy sokak kitartó és fegyelmezett munkája kellett, hogy a méltán ismert és elismert Arany János iskola az elmúlt évtizedekben országosan is jegyzett legyen, folyamatosan fejlődjön megfelelve az egyre rohamosabban érkező új és új kihívásoknak.

Az aranyosok jubileumi találkozója természetesen a hivatalos programok után is folytatódott, sokan még baráti körben járták be az intézményt, betérve egy-két osztályterembe, felidézve soha el nem múló szép vagy éppen tanulságos emlékeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!