Hírek

2013.07.16. 19:00

Dunaújlőd vendégei

Dunaújváros – A főiskola csónakházában egymásnak adják a kulcsot a táborlakók, mégis kétes az alkotótelep működése.

Szabó Szabolcs

A közgazdaságtan alapvetéseit ismerve nem is működhetnek alkotótábor a helyi főiskola csónakházában. A pénz nem minden! A Pats József vezette SKICC Művészeti Egyesület igazi összművészeti programot pakolt össze az idei nyárra a Dunaújvárosi Főiskola támogatásával.

Késő este ért véget a százhalombattai SZIKE egyesület tábora, amelynek szervezői és résztvevői kiemelték: a dunaújvárosi helyszín remek feltételeket biztosított az alkotómunkához. Ráadásként említenénk, hogy a campus csónakházában működő kulturális erőtér a következő hetekben is aktív lesz. A már említett SKICC-tábor mellett az egyesület színházi szekciója is helyben táborozik majd. Kérdés, hogy a jövőben sikerül-e tartani a már megszokott menetrendet. Egy biztos, hogy a SKICC csapata a folytatásban gondolkodik.

 

Enyedi Gina a SZIKE újvárosi állomáshelyén, a csónakházban. Péntektől már új vendégek jönnek (Fotó: Lázár Zsolt

 

Dunaújlőd – így nevezték el új táborhelyüket a százhalombattai Szike Egyesület évtizedek óta jelentkező alkotótáborának ifjú tagjai új szálláshelyüket. A fiktív név mögött elismerés és szeretet lakozik – tudtuk meg tábori bejárásunk alkalmával – 1985 óta szervezünk-rendezünk képzőművészeti tábort a battai fiataloknak és csatlakozóknak. Az utóbbi nyolc évet az Ajka melletti Kislődön töltöttünk, ám a tanügyi átszervezések miatt erre idén már nem volt lehetőségünk.

Egy korábbi tanítványunk ajánlotta, hogy jelentkezzünk be Pats Józskáékhoz, akik egy nagyon szimpatikus alkotócentrumot alakítottak ki, itt a Dunaújvárosi Főiskola egykori csónakházában. A főként fiatalokból álló csapatunk nagyon jól érezte itt magát Újvárosban, nem véletlenül találták ki a Dunaújlőd álnevet – felelte a Hírlapnak a László Bandi tanár úr, aki közel négy évtizede szervez képzőművészeti táborokat. A battai fiatalok ma reggel elbúcsúznak, ám a csónakház tartva magát régi vállalásához továbbra is várja az érdeklődőket és művészeket.

 

Fábián Fanni alkotó a battai növendékekkel a SKICC táborában (Fotó: Lázár Zsolt)



A következő turnus már pénteken délelőtt indul, hiszen akkor kezdődik a házigazda a SKICC Művészeti Egyesület tábora.

– A nagyon kevésből próbáljuk kihozni a legjobbat. A következő évben, más egyesületi szinte számos lehetőség nyílik meg előttünk, de az idei nyár nagyon küzdelmes, már ami az anyagiakat tekinti– fogalmaz Pats József táborszervető a csónakház reaktivizálásának főmotorja.

– Hetente 30-40 ember fordul meg itt és remélhetően a következő hetekben is sokan látogatnak el hozzánk. A lényeg, hogy itt nálunk a főiskola csónakházában már elindult valami. Kisebb támogatóink mellett külön köszönetet kell mondanunk a Dunaújvárosi Főiskolának, amely mindvégig kiállt a táborok mellett. Célunk, hogy az idei nyári tábori termést is bemutassuk egy bővebb tárlat keretében a nagyközönségnek – fogalmazott lapunknak Pats József, a táborok lelke.

Más, de a város egyetlen művészeti táborának továbbélését fontos kérdés, hogy a szervezők miként teremtik elő az anyagi forrásokat. Egy biztos, hogy nem bővelkednek az anyagi javakban, így továbbra is várják a támogató mecénásokat. Akik nem fognak csalódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!