Hírek

2016.02.10. 17:49

Dunai vízszint-kilátások: a zátonyok még mindig megmaradnak az esőzések dacára

Dunaújváros - Ha már eső, legalább a Duna szintje emelkedik, gondolnánk. Hát: nem egészen így van...

Pekarek János

Ennek a szubjektív érzéseink szerint rendkívül hosszú télnek igen csapadékosnak ígérkező hatodik hetében azt hinné az ember, hogy a sok víznek legalább egy, Dunamenti városban élők számára kedvező hatása lesz: mégpedig az, hogy növekszik majd a folyam szintje.

Ez, sajnos, csak igen korlátozott mértékben igaz.

Mert bár valóság, hogy mostanában nem fenyeget a tél korábbi szakaszaiban oly sokszor előfordult negatív vízmérceszerinti állás, de az is igaz, hogy a következő egy hétben nem mutatkozik különösebb vízszint-emelkedés sem a Duna városunk melletti szakaszán. Dacára a lehulló, kedélyrombolóan sok csapadéknak.

Hiába a sok eső: az előrejelzések szerint komoly ár nem lesz

A hydroinfo jelzései szerint ugyanis február 10-én, szerdán reggel 153 centiméteren állt a dunaújvárosi vízmérce. Ehhez képest csütörtökre némi apadás volt valószínű: 147 centiméterig. Ezek után valóban kismértékű emelkedés várható, amennyiben pénteken 185, szombaton 187 centimétert valószínűsítenek a szakemberek.

Ám hétfőre már csak 174 centiméter a táblázatban Dunaújváros rubrikájában.

Mi több: jövő keddre tagadhatatlan apadás várható, hiszen majdnem a kiindulási értékre, 158 centiméterre süllyed a vízszint magassága.

Jön is víz tehát, meg megy is...

Nem szabad elfelejtenünk persze, hogy mindez csak előrejelzés, ha komoly szakmai alapokon is, de mégiscsak: jóslás. Azaz: lehet másképp is. Reméljük a legjobbakat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!