Hírek

2015.09.08. 15:34

Dunai állás, szinte víz nélkül...

Dunaújváros - Mindenhol igen alacsony vízállásokat mérnek. A Tiszán is, de ez nem vigasztal.

Pekarek János

A napokban olvashattunk arról, hogy Budapesten, a Gellért-hegy előtti Duna-szakaszon már látni lehetett az úgynevezett Ínség-sziklát. Ami arról a népi tapasztalatról kapta a nevét, hogy ha ezt a máskor a Dunában észrevétlenül megbúvó objektumot látni lehet a partról, akkor nagy ínség jön. Mivel csak alacsony vízállásnál bukkan elő – s ez nagy szárazságot, vagyis rossz termést, nagy ínséget jelent.

Ez lenne a sziget északi része Fotó: Ady Géza

Ha mifelénk lenne Ínség-szikla, akkor mostanában igen sűrűn és alaposan vehetnénk szemügyre azt. Mivel nincs, ezért az egykori, jó ezeréves Szent Pantalon-monostor romjainak helyét, illetve eddig észrevétlen maradt töredékeit leshetjük meg a Szalki-sziget északi részénél.

Azért az ínséges időkről manapság is elég sokat elárulnak a partok mentén szárazra került kövek. A Duna vízállása a hydroinfo jelentése alapján sem ígér sok jót. Azt mondja: a folyam Nagybajcs és Gönyű között apad, másutt enyhén árad, mindenütt igen alacsony vízállásokat mérnek.

Helyzetkép a dunaújvárosi kikötői öbölből Fotó: Ady Géza

Erről csak annyit: szeptember 8-án 33 centimétert mutatott a mérce városunknál. Az előrejelzések szerint az állás jövő hétfőig így alakul naponta: 34, 27, 23, 22, 21 illetve 20 centiméter. Vagyis az az enyhe áradás sem igen lesz érezhető mifelénk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!