Hírek

2016.02.19. 16:40

Dunaföldvári hajóbaleset: Szétszakadt a hajókaraván, sérült a pillér

Dunaföldvár - Többnapi érdeklődés után kaptunk hivatalos tájékoztatást a földvári hídnál keddre virradóra történt balesetről.

Pekarek János

A Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) tájékoztatása szerint február 16-án 0 óra 30 perckor balesetet szenvedett a Constantából Dunaújvárosba tartó, hat darab, szénnel megrakott bárkát továbbító román Mercur 304 tolóhajó.

A kapitány elmondása szerint a víznyomás balra, a hídpillér felé kitérítette a karavánt, amikor az a dunaföldvári Beszédes József híd alatt áthaladt. A kapitány ellenkormányzást végzett, de a hajóegységeket összekötő kötelek elszakadtak a nagy igénybevételtől.

A balesetet szenvedett román tolóhajó néhány uszályával. Személyi sérülés nem történt. Fotó: Ady Géza

A hat bárka közül négy elszabadult és átsodródott a híd alatt, miközben hozzáért a Kitűző IV. hajóhoz és egy partmenti úszóműhöz. A kapitány a megmaradt két bárkával hátramenetben próbált meg visszafelé átjutni a híd alatt, de a baloldali bárka nekiütközött a híd pillérének és emiatt kilyukadt.

A Mercur 304 tolóhajó a Mercur 306 tolóhajó segítségével összegyűjtötte és biztonságba helyezte az elszabadult bárkákat. A sértetlen bárkák folytathatták útjukat, a kilyukadt bárka műszaki vizsgálata zajlik. Személyi sérülés nem történt. A KBSZ és a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság egyaránt vizsgálja a baleset körülményeit.

Dr. Kiss Yvette, a Tolna Megyei Főügyészség szóvivője elmondta: a hajót kormányzó, akit a vízi közlekedés gondatlanságból elkövetett veszélyeztetésének vétségével gyanúsítanak, nem kellően vette figyelembe az aktuális vízállást és az uszályok terheltségét, méretét. A baleset azért következett be, mert a gyanúsított megszegte a hajózási szabályzatban foglaltakat. Az ügyészség engedélyezte biztosíték, azaz megfelelő nagyságú pénzösszeg letétbe helyezését. Ez megtörtént, ezért a külföldön élő gyanúsított az ország területét elhagyhatja, az eljárás a továbbiakban távollétében folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!