Hírek

2017.07.19. 15:20

A dunaföldvári csapat PET palack hajóra szállva tisztította a Tiszát

Harmadik alkalommal vett részt a Tiszai PET Kupán a dunaföldvári AztaKeservit legénysége.

L. Mészáros Irma

Július 1-től 9-ig Dombrádtól Tiszalökig a maguk készítette Lukrécia nevű hajójukon szelték a szőke folyót. A PET Kupán ebben az évben tizenhat csapat majdnem kétszázötven megszállott kalóza hetvenegy folyamkilométeren körülbelül tíz tonna szeméttől tisztította meg a Tisza e szakaszát.

Az idén immáron ötödször rendezték meg ezt a „tiszai flúgos futamot”, e különleges környezetvédelmi és közösségi eseményt. Kezdéskor az ötletgazdák, a Természetfilm.hu Egyesület tagjai arra akartak figyelmeztetni, hogy veszélyben a Tisza, ezért segítségre szorul. A mostani környezetvédelmi programot támogatta a Földművelésügyi Minisztérium és sok-sok önkéntes is, akik a PET palackok tömörítésében vettek részt.

A zsákmány legnagyobb része ugyanis PET palack, de sok üveget, sőt hűtőszekrényt és fotelt is kimentettek a folyóból. A szemét többsége a folyó áradásakor Ukrajnából és Romániából érkezik, s mivel nálunk lelassul a Tisza, lerakja a part mentén a szállítmányát. Hankó Gergely, a program egyik főszervezője nagy eredménynek tartja, hogy most kárpátaljai önkéntesek is részt vettek a programban, s ez év májusában Kárpátalján is megkezdődött a tiszai árterek takarítása a PET Kupa szervezőinek részvételével.

A program első napján minden csapat saját vízi járműve megépítésével kezdte. A földváriak katamarán típusú Lukrécia nevű hajója a korábban bevált módszerrel készült. Így acélszerkezetre épített konstrukció lett, amelyen az alul felszerelt dróthálóra 1800 darab, száraz jéggel feltöltött műanyag palack került. (Ezeket a tavaszi felderítés során szintén a folyóból gyűjtötték be a környezetvédő önkéntesek, s a szervezők bocsátották a pet-kalózok rendelkezésére.)

A Lukrécia nevű hajó a korábban bevált módszerrel készült. Így acélszerkezetre épített konstrukció lett, amelyen az alul felszerelt dróthálóra 1800 darab, száraz jéggel feltöltött műanyag palack került

A baráti társaságból nemrég hivatalosan is civil szervezetté vált AztaKeservit Értékőr Egyesület tizenegy fős legénységgel vett részt az eseményen. A már tapasztalt kalózokon - Ferenczi Zsolt, Szávolovics Szabolcs, Baracskai Sándor, Karádi Áron, Molnár Kristóf, Bóka János - kívül újoncként Süveges Ákos, Varga Tibor, Egri Krisztián, Varga Antal is vállalkozott a nagy kalandra. Járfás József Jafi csapattársuk pedig a szárazföldi szállítással és a főzéssel segítette őket.

A Lukrécián naponta cserélődő kapitány irányításával négyen eveztek, a másik hat ember pedig két kenuval és két szörffel felderítette a folyó árterének szemétszigeteit, s hordta a Lukréciára a begyűjtött hulladékot.

- Tökéletes legénység, remek szervezés, nagyon jó hangulat - így jellemezte Ferenczi Zsolt az eseményt. Igaz, hogy e szakaszán lassú a folyó, keményen kellett evezni, nemigen hasítottak a vízen, küzdöttek széllel, sárral, esővel, vitorlát építettek, de remekül érezték magukat. Nomád módon a szabad ég alatt aludtak, nagyszerű barátokat, ismerősöket szereztek.

A PET Kupa kalózai között elfoglalt helyükre jellemző, hogy több mint száz emberre felkerült az AztaKeservit jel, skandálták a nevüket. Azt is büszkén mondja Ferenczi Zsolt, hogy ő és Varga Tibor készítette az első helyezettnek járó kupát és a design-díjat. Lukréciát - bár kicsit megsiratták, Cigándnak ajándékozták, hogy majd kajak-kenu kikötőként élje tovább életét a földváriak szívéhez közel került Cigánd gyermekei számára. A versenyen hetedikek lettek, de most nem is nyerni akartak. (Az első PET Kupán különdíjat kaptak.) Valami többet nyertek mindannyian. Jövőre két hajóval szeretnének indulni.

A PET Kupa egyre népszerűbb, cégek, önkormányzatok, baráti társaságok, családok vettek részt rajta. Ez felkeltette a hazai, sőt a külföldi csatornák figyelmét is, több társaság élőben tudósított a helyszínről. A szervezők örültek, hogy egy kárpátaljai egyesület, sőt az Egyesült Államokból egy magyar származású asztrofizikus is csatlakozott hozzájuk.

A PET Kupa történetében újabb mérföldkő, hogy a verseny alatt lezajlott az első folyami mikroműanyag vizsgálat - nyilatkozta Hankó Gergely környezetmérnök, aki maga is az AztaKeservit tagja.

A dunaföldvári csapat a Tiszán... Elöl Varga Tibor, hátul a kormánynál Ferenczi Zsolt

A földvári kalózok a PET Kupán igazi városmarketinget is végeztek, hiszen sokan megismerték Dunaföldvár nevét. Vagy húszan jelezték, hogy eljönnek Dunaföldvárra evezni, megnézni, felfedezni a Duna e szakaszát. Sokan követik figyelemmel az AztaKeservit alkotásait (a szemétszobrot, a festett falfelületeket a dunaföldvári Kecskeugratón, a dunaújvárosi Aranyvölgyi úton). Hiszen egyre inkább országos hírük van. Nemrég az M5 készített filmet róluk, a gödöllői Trash Art különdíjasairól a Filmdzsungel stábja a nyár végén kezdi a dokumentumfilm forgatását.

A PET Kupát végigcsinálni igazi kihívás, de - ahogy mondják - óriási buli is. Mi csak annyit tehetünk hozzá, hogy emeljük kalapunkat a résztvevők előtt, akik a nyári szabadságukból egy hetet arra szántak, hogy naponta párszáz zsák szeméttől szabadítsák meg a Tiszát.

A folytatás itthon sem marad el. Lesz Szemétszüret. Mert aztakeservit! A Duna partján is sok a szemét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!