Hírek

2015.09.15. 16:13

Folyó, ami inkább csak gázló - Nagyon alacsony a Duna vízállása

Dunaújváros – Nem hogy javult, de tovább romlott a helyzet a Duna medrében. Mínusz tartományban a mérce.

Pekarek János

„Áradásocska után további apadás” – írtuk múlt szerdán a Duna vízállásáról. Akkor megemlítettük azt is, hogy Budapesten, a Gellért-hegy előtt már kiemelkedett a vízből a népnyelv által csak Ínség-sziklának nevezett objektum. Ami mindig különösen alacsony vízállásnál: vagyis a vízhiány miatt igen csak ínséges mezőgazdasági termés jeleként látszik.


Irányi Kata a dunaújvárosi öbölben. Kajakozni még lehet... Fotó: Zsedrovits Enikő

A hydroinfo internetes vízügyi oldal becsléseire hivatkozva azt írtuk múlt heti, szeptember 9-i számunkban a Duna vízállásáról, hogy ezen a héten, hétfőn 20 centiméteres lesz a "vízmélység" Dunaújvárosnál a nagy folyamban. majdnem pontos volt az előrejelzés: kedden ugyanis valóban 20 centiméeteren állt a mérce. Mínusz 20 centiméteren...

Nem okoljuk természetesen a vízügyi szakembereket: minél nagyobb időtávra készítik számításaikat, annál nagyobb a tévedés lehetősége. A mostani, őszi csapadékhiány pedig vetekedni látszik a nyári aszállyal.

Úgyhogy a mostani előrejelzést is inkább tájékoztató adatként adjuk közre. A keddi mínusz 20 centi után naponta mínusz 26, mínusz 31, mínusz 26, mínusz 18, mínusz 11, majd szeptember 21-én, jövő hétfőn 0 (nulla) centiméteres vízállás várható.

Vitorlázni ne menjenek...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!