Hírek

2010.03.01. 03:26

Drogstratégia: adatok és célok

Dunaújváros - Dr. Felvinczi Katalin, a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet Igazgatója (NDI) volt a helyi kábítószerügyi fórum előadássorozatának első vendége. Ez alkalomból beszélgettünk.

Szabó Szabolcs

- A kábítószer-kérdésről folytatott társadalmi diskurzus egy teljesen átpolitizált mezőben történik, közel sem a valós tények alapján.

- A politika számára ez mindig is egy kényes téma, ha van rá mód kerülik. A politikusok vélhetően akkor kapnák fel a fejüket, ha drámai szituációk sorával szembesülnénk nap, mint nap. Tegyük hozzá: ma Magyarországon a droghelyzet viszonylag kézben tartott.

- Vannak, lehetnek ilyen drámai szituációk a jelenlegi helyzetbe kódolva?

- Az igazán problémás droghasználók ellátása nem megoldott. Ráadásul van egy egyre inkább leszakadó fiatal társadalmi csoport, amely amúgy is beilleszkedési gondokkal küzd, ehhez jön még a droghasználat. És e fiatalok nagy része terjesztőként is érintett, hiszen csak tudják előteremteni a saját szer megvásárlásához szükséges forrásokat.

- Egy hatékony prevenciós rendszer milyen szinten tenné kezelhetőbbé a problémát?

- Nem gondolnám, hogy egy valóban hatékonyan működő prevenciós rendszer kimutathatóan csökkentené a kábítószert kipróbálók számát. Az ellátórendszer azonban ismertebbé válna. Nem lennének mindenevők a fiatalok. Mert a legnagyobb probléma, hogy sokan bármit bármivel kombinálnak, és fogalmunk nincs, milyen anyagok is vannak abban a porban, tablettában.

- A hazai helyzetet az egykori KGST-országok adataival szokták egybevetni.

- A lengyeleknél, ha nem is nagyságrendekkel, de erősebb a probléma, ám a cseheknél kiugróan intenzív a kábítószer-fogyasztás.

- Ennek ellenére a csehek a kenderszármazékok liberalizálása irányába mozdultak.

- Annyi történt, hogy a cannabist a büntethetőből átemelték a szabálysértési kategóriába. Cseh kollégáim szerint ez önmagában nem old meg semmit. Ráadásul az ellátórendszert nem fejlesztették párhuzamosan. A döntés oka, hogy a rendőrség jelentős energiáit kötötte le a kis fogyasztókkal folytatott küzdelem, az erős terjesztő hálózatokra alig maradt kapacitás.

- Mi a helyzet a hazai alkoholfronton?

- A fiatalok körében terjed az alkoholfogyasztás, a nagyivás. A jelenség hasonul az európai mintához. Míg az illegális szerek terjedése stabilizálódott, vagy csökkent, addig az alkohol nyomul előre. Az okok számosak. Az alkohol társadalmilag jobban elfogadott, tovább lehet csinálni, mint a drogfogyasztást, és azt talán jobban tudjuk, hogy mi is van benne egy üveg italban. Bár a válság itt is megtette hatását. Egyre inkább teret nyernek a kétes eredetű borok, és a házilag kotyvasztott pálinkák.

- Az egyik párt például kampánytémává tette a házi főzés legalizálását.

- Személy szerint ezt szégyenletesnek tartom, hiszen itt nem egy hungaricum megvédéséről, ápolásáról van szó, Ez egy igazi hasítás. Az igazán veszélyes, hogy a kampányoló politikusnak meg sem fordul a fejében, hogy egy kupica pálinka és egy füves cigaretta között nincs érdemi különbség, sőt...

- Előadásában kiemelte: erősen kemikália-függő kultúrában élünk.

- Véleményem szerint az alkohol- és gyógyszerreklámoknak egyszerűen nincs helye a médiában. Úgy tűnik egy tabletta a válasz minden problémánkra. Ha elmegyek vele az orvoshoz, az mit ír fel: szintén tablettákat. Mikor, mire, mit: antidepresszánst, altatót, nyugtatót, miegymást, ami épp szükséges . A probléma valódi okaival azonban nem foglalkozunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!