Hírek

2011.03.17. 03:29

Diákvér, amire számítanak

Olvasónk szerint az elmúlt több mint tíz évben sokat csökkent a véradás presztízse. Az elején - ennek tizennégy éve - kaptunk teát, meleg ételt, az egész véradást átlengte valami családias hangulat. Hogy manapság egy véradásnál kialakul-e családias hangulat, az valószínűleg több tényezőtől függ, de ami biztos, a véradások szervezői megnyerik a fiatalokat.

Kovalcsik Katalin

 

Reméljük, olvasónk véleménye nem igazolódik be, és a donorutánpótlás is biztosított lesz. A véradásokat a Magyar Vöröskereszt 1939 óta szervezi.

- A szervezést mi végezzük, a vérvételt pedig a szakemberek a véradóállomáson, vagy a kihelyezett véradásoknál - mondta Szűcsné Szigeti Hedvig megyei igazgató. A székesfehérvári és a körzeti véradásokért két munkatársa, Horváth Róbertné Ibolya és Kiss Tamásné Teca dolgozik. - szórólapot, információkat adunk, tavaly kezdtük el az iskolai véradásszervezést, amelynek a Diákvér nevet adtuk. A megyeszékhelyen több főiskola és középiskola is csatlakozott a programhoz. Az lesz ezután a fő feladatunk, hogy azokat a 18 év feletti véradókat megtartsuk, akik vállalták az első alkalmat. Versenyt is hirdetünk az iskoláknak, a legaktívabb csapat hazavihet egy vándorkupát, mindaddig őrizheti, amíg más oktatási intézményben nem lesznek aktívabbak a véradó fiatalok.

Teca és Ibolya statisztikákat mutattak, amelyek tartalmazzák a donorok számát, nemét, az alkalmat, ahányszor vér adtak. Az első év 2008, ekkor összesen 11 736 donor jelentkezett véradásra a megyénkben. Tavaly és tavalyelőtt növekedett a donorok száma, 2009-ben 12 442, tavaly 12 559 ember feküdt le öt percre a vérvételi ágyra. A megbecsülésük - a díjazás nem alkalmas szó az életmentésre - egyszerű szorzás alapján sem teljes. A 12 559-et beszorozzuk az ötszáz forintot érő étkezési utalvánnyal, igen szép summa kerekedik belőle, és akkor még se a vízről, se a nápolyiról nem szóltunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!