Hírek

2017.02.15. 17:42

Demonstráltak a vasasok

Dunaújváros - Ahogy korábban megírtuk, megrekedtek a munkáltató és a szakszervezetek közötti bértárgyalások, mivel a határozott idejű bérmegállapodásban rögzített 1,7 százalékos alapbéremelést a Kollektív Szerződés kötésére jogosult szakszervezetek nem fogadták el.

Várkonyi Zsolt

Az előzményekhez tartozik, hogy a Dunaferr és az érdekképviseletek 2015-ben hároméves középtávú bérmegállapodást kötöttek, amelynek része, hogy 2017-ben az infláció plusz 2 százalék lehet a béremelés. Mivel a kormány 2016-ra 1,6 százalékos inflációt jósolt, de a KSH végül csak 0,4 százalékot mutatott ki, a meglévő 1,2 százalékos különbséggel vissza kell korrigálni az idei évi keresetnövelést. Ezért a 2017-re előirányzott 0,9 százalékos inflációhoz a Dunaferr hozzáadta az előírt plusz 2-őt, majd kivonta ebből az 1,2 százalékot, így jött ki az 1,7 százalékos mértékű alapbéremelés.

A szakszervezetek a középtávú bérmegállapodás végrehajtása mellett további alapbéremelést követelnek, aminek fedezete a kormány által a munkáltató számára a szociális hozzájárulási adó 5 százalékos csökkentéséből adódó mintegy egymilliárd forint megtakarítás lenne. Ennek végrehajtásával el lehetne érni azt is, hogy az egyre fogyatkozó szakembergárdát érdemi bérfejlesztéssel lehessen stabilizálni. Álláspontjuk szerint ugyanakkor a mértéktelen túlóráztatások csökkentése érdekében ösztönözni kell az új munkaerő belépését elsősorban a hiányszakmák területén.

Fotó: Ady Géza

A bérmegállapodásban az is rögzítésre került, ha a makrogazdasági mutatókban jelentős változások következnek be, akkor a feleknek az alapbérfejlesztés mértékét a megváltozott feltételeknek megfelelően újra kell tárgyalni! A vasasok értelmezésében a makrogazdaságban jelentős változás állt be a szociális járulék csökkentésével, ezért, hogy céljaikat elérjék, demonstrációt szerveztek, hogy nyomást gyakoroljanak a munkáltató vezetőire.

A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség által a műszakváltás idejére meghirdetett demonstrációra mintegy kétszázötven munkavállaló érkezett, sokan közülük síppal és kereplővel jöttek.

A helyi vasasok vezérszónokaként az elnök, Mucsi Zoltán köszöntötte a munkavállalókat. Azokat, akik a téren megjelentek, és azokat is, akik nem tudtak személyesen is közösséget vállalni a téren megjelentekkel. Az 1,7 százalékos alapbéremelést megszégyenítőnek nevezte. Egyúttal megköszönte a velük szolidaritást vállalt társszakszervezetek állásfoglalását is. A következő szónok az országos Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke, Balogh Béla is megalázóan alacsonynak nevezte a munkáltató béremelését, azzal érvelve, hogy más iparági cégeknél ennél jóval magasabb mértékű emelést hajtottak végre, figyelembe véve a kormány által végrehajtott 5 százalékos szociális hozzájárulási adó csökkentésből eredő megtakarítást. „Van mit, van miből adni” vélte, hiszen a vállalat érdeke is, hogy anyagilag is megbecsült munkavállalói legyenek.

Ezután több szakszervezeti vezető is felszólalt, megerősítve a vasasok követeléseit.

Dr. Sevcsik Mónika RMS és HR-igazgató lapunknak korábban elmondta: az elmúlt években a vállalat komoly áldozatokat hozott, és gazdálkodása kiszámítható részeként határozott idejű hároméves bérmegállapodást is kötve a Kollektív Szerződés fenntartását is vállalta. A szociális hozzájárulás ugyanakkor egy adó. A bérmegállapodás egyoldalú szakszervezeti megkérdőjelezése pedig „félidőben” nem lehet alapja a vállalat hosszú távon fenntartható működésének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!