Hírek

2012.05.30. 12:12

Csillag Születik: Mészáros János Eleket a közönség beszavazta a döntőbe

Alcsútdoboz – Bár a zsűri pontszámai alapján kiesett volna, a közönség másként döntött! Az opera- és népdalénekes férfi bejutott a Csillag Születik döntőjébe. Titok még, mivel szerepel, egy biztos: kicsit kultúrmissziót is teljesít, miként Puzsér Róbert mondja el minden alkalommal.

Zsohár Melinda

Igaz, a pontszámokkal nemigen bizonyítja a szigorú zsűritag szerepét viselő Puzsér Róbert, hogy elismeri Mészáros János Elek tehetségét és küldetését. János ugyan nem gondolja, hogy küldetést teljesítene, ám a magyarság, a hit és az értékek mellett a maga csöndesen sziklaszilárd módján mindenképpen kiáll. A múlt szombati műsor után az alcsúti református templom kertjében találkoztunk vele, a májusi alkonyatban nagyon romantikus volt a helyszín!

János elmondta, hogy fizetés nélküli szabadságon van, s minden nap a döntőre készülnek a még versenyben maradtakkal együtt. Nem titkolja, megváltoztatta az életét a Csillag Születikben való szereplése. A kétdiplomás agrármérnök adásról adásra kap művészi ajánlatokat, s nehéz döntés vár rá, ez biztos. Nagyon szereti a szakmáját, munkáját komolyan veszi a Fejér megyei földhivatalban. Félkézzel nem végezheti a feladatát, de nem is tenné, hangsúlyozza. A művészi pálya azonban bizonytalan, s ő elmúlt negyven éves, kérdés, lehet-e ily nagyot váltani?

Az RTL Klub „versenyistállójában” szakemberek gyúrják, formálják a három döntőst, a Quantum XXL táncosait, Szirota Jennifert és Mészáros János Eleket, akik szombaton ismét versenybe szállnak. Hogy mivel szerepel János a döntőben, természetesen titok, de azt elárulja, hogyan választottak produkciót, ruhát, mozgást, egyebeket. Közösen alakítottak ki mindent a szerkesztőkkel, s volt olyan is, amire János határozottan nemet mondott. Akceptálják kiforrott egyéniségét, a végén jó kompromisszum születik. A szakmai tréning mellett a külsejét is alakítják, ami valóban előnyére vált. Kicsit változtattak a haján, a bajuszán, átalakították az otthonról hozott öltönyeit, s a profizmus megtette a magáét. Jánosnak „csak” az éneklésben kell hoznia a magányos teljesítményt.

Csöndes, derűs, határozott és rendíthetetlen nyugalma átsugárzik a színpadon, a kamerákon, a lámpák kereszttüzén. Nem görcsöl, s ez még rokonszenvesebbé teszi. Persze érett férfiként nyilván másként veszi az akadályokat, mint a tizen- és huszonévesek, bár erre sincs szabály. János ilyen. Bevallja, a szőlőhegyre sem ment ki mostanában, de az lesz az első dolga, akárhogyan alakul a döntő. Továbbra is megvendégeli a versenytársakat, s a stábot öltözőjében, finom füstölt kolbászokkal, süteményekkel, ő azonban nagyon mértéktartó. Húsz kilót fogyott az első Csillag Születikbeli fellépése óta! Ha azt javasolják, hogy feltétlenül valamilyen fülbemászó olasz operaáriát válasszon, erre is a maga szelíd elhatározottságával felel. Neki egy magyar népdal nem kevésbé fajsúlyos, mint az általa is szeretett és tisztelt operaklasszikusok. A Csitári hegyek alatt nagyon ismert, mégis ritka mélységeket csillogtatott meg János az előadásában.

Látványosan nem izgul, mert úgy véli, az erő a nyugalomból fakad. Érzi a szeretetet, ami körbefonja, s nemcsak az országon belül, hanem a határon túlról is. Nekik különösen hiányozhatott ez a hang, amit az ő előadása jelent. Hozzáteszi: ő nem változott, a közönség talán egy kicsit igen. Rácsodálkoznak erre a másfajta értékre, amit ő tolmácsol. S a legjobban ennek örül, erre büszke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!