Hírek

2010.03.02. 07:06

Csatornázás: Az állami támogatás megszerzése a tét

DH - A környező négy településen lakók szeretnék, ha lakóhelyük teljesen csatornázott lenne.

Körmendi Erzsébet

A folytatásra, a második ütemre készülve mérik fel az igényeket az önkormányzati vezetők most. Szimpla igényfelmérésnél azonban többet jelent a szándéknyilatkozat, amellyel megkeresik a lakókat. Ezen múlik ugyanis, hogy a települések pályázhatnak-e állami forrásra vagy sem. Ha a négy település bármelyikében nem lesz meg a 75 százalékos támogatottság - vagyis csak kevesen nyilatkoznak pozitívan - akkor a falvak elesnek a támogatástól, nem fogadják be az állami támogatási igényt. Mezőfalva önkormányzati képviselői szó nélkül felvállalták, hogy járják az érintett utcákat, bekopogtatnak a házakhoz, válaszolnak a lakók kérdéseire, igyekeznek eloszlatni a kételyeket - ha vannak -, és gyűjtik a szándéknyilatkozatokat. Márok Csaba polgármester arra a kérdésre még nem tud válaszolni, hány százalék gyűlt össze, a területnek nagyjából a felénél tartanak. A tapasztalatok szerint ellenvetés csak egy-kettő akad. Aki nemet mond, az elsősorban a pénztelenségre hivatkozik. A polgármester szerint ez a kör még nem a pénzről szól. A lakossági hozzájárulásról ráérnek akkor beszélni, ha elnyerik a támogatást, és kezdődhet a beruházás - mert pályázati forrás nélkül bukik a mutatvány, nem lesz csatorna.

A baracsi ingatlantulajdonosok a lehetőséget hangsúlyozzák: a befizetett 200 ezer forintos hozzájárulásuk mellé 800 ezer forintot kapnak pályázati forrásból. Ezt hiba elszalasztani, mert később, saját forrásból egyetlen település sem lesz képes csatornázni. Makó József polgármester szerint a csatornázás második ütemében érintett 820 család 35 százaléka már bevitte vagy beküldte a hivatalba a szándéknyilatkozatot. Negatív visszajelzések nincsenek, de még csak most kezdik sorra járni azokat, akik nem nyilatkoztak.

Kisapostagon nagyjából százötvenen már aláírták a papírt - 350 ingatlannak a 75 százaléka a határszám. Schreiner Béla szerint a polgármesteri hivatalban egy dobozba lehet bedobni a kitöltött szándéknyilatkozatot.

Nagyvenyimen 50 százalék már megvan. Rauf Pál polgármester optimista. Azt mondja: a lakossági fórumon és a nyilatkozatgyűjtéskor is az derül ki - mint a másik három faluban -, hogy van igény a csatornázásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!