Hírek

2017.07.18. 17:05

Nyolc éve nyitotta meg kapuit a mezőfalvi napközi

Bölcsődés idejű gyermekek elhelyezésének hiánypótló megoldásaként nyitotta meg kapuit 2009- ben a Makk Marcsi Családi Napközi Mezőfalván. Az eltelt időszak alatt a gondozottak száma és a rendelkezésre álló tér is megduplázódott, valamint szakmai szempontból is óriási fejlődésen ment keresztül az intézmény.

Horváth László

A nyári, lazább időszakban kerestük fel Juhászné Bokor Brigittát, a családi napközi vezetőjét.

- Két nevelővel és hét gyermekkel indultunk neki a nagy ismeretlennek nyolc évvel ezelőtt, merthogy az elején nem is tudtuk igazán, mekkora fába vágtuk a fejszénket - mesélt a kezdetekről az intézmény létrehozója. - Az első év tapasztalata után új ingatlanba, a Semmelweis utcába költöztünk, ahol pályázati és önkormányzati segítséggel jóval tágasabb és korszerűbb körülményeket teremthettünk gondozottjainknak - mondta el kérdésünkre válaszolva az intézményvezető. Majd a következőkkel folytatta: - A fejlődés azonban az említetteknél sem állt meg nálunk, mert a szomszéd lakás összenyitásával újabb területtel bővíthettük a gyerekek életterét. Foglalkoztatókkal, légzést javító sószobával, kívül pedig egy csodálatos játszóudvarral bővítettük a napközit. A négyzetméterekkel együtt a gyereklétszám is nőtt. Immáron tizennégy apróság tölt kisebb-nagyobb időszakot a ház falai között. Idén januártól Makk Marci és Makk Marcsi Családi Napközivé alakultunk át. Programjainkban nagy hangsúlyt kap az egészséges és természetközeli nevelés. Saját rendezvények mellett szívesen nyitunk a napközin kívüli világ felé, így többször kapcsolódtunk a falu közösségi eseményeihez is. Alternatív programjaink keretén belül szívesen ellátogatunk például állatokat nézni, simogatni, vagy éppen az egyik nagyszülőhöz befőtt elrakásban segédkezni. Igyekszünk a falusi élet jellemzőivel megismertetni és abba játékos módon bevonni a gyerekeket. A jövő azonban egy kicsit bizonytalan, mert még nem egészen világos, miként alakul a bölcsődés korúak támogatása és helyzete. Vállalnánk a bölcsődévé válást és az óvodával való szorosabb együttműködést is a továbbélés érdekében.

A nagy melegben remek móka és egészséges is a mezítlábazás az udvaron

A családi bölcsőde és napköziben jelenleg kettő kisgyermekgondozó, egy szakmai feladatokért felelős óvónő, egy dajka néni, egy családi napközi működtetést tanult szakember és a napközi vezetését ellátó igazgató dolgozik. Egész évben fogadják a gyerekeket, csak a karácsonyi ünnepek alatt állnak meg egy szusszanásnyi időre.

Horváthné Rózsa az uborka elrakását is megmutatja a csöppségeknek a kreatív foglalkozás keretén belül

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!