Hírek

2017.07.11. 17:10

Nagyon szükség van vérre!

DUNAÚJVÁROS A nyári időszakban - amikor a rendszeres véradók is szabadságon vannak - különösen fontos, hogy olyanok is elmenjenek vért adni, akik máskor nem tulajdonítanak jelentőséget ennek a segítségadásnak. Nyújtsa ön is a karját!

Körmendi Erzsébet

Ahogyan Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt területi vezetője fogalmaz: arra kérik az önzetlen embereket, áldozzanak a szabadidejükből tíz-tizenöt percet véradásra. Életet mentenek vele! Hogy ez mennyire így igaz, arról azok tudnak igazán beszélni, akiknek baleset után, vagy műtétnél, szükségük volt vérkészítményre. Ők hálával gondolnak minden egyes véradóra, aki önkéntesen vállalja, hogy segít másoknak, gyarapítja vérével a honi vérbankot.

Feth Katalin a vöröskereszt területi vezetője azt mondja: nagyon várják az önként jelentkezőket, és arra kér mindenkit, vegyenek részt a szervezett véradásokon Fotó: AG, ZsE

Egy átlagos napon általában 1600-1800-an adnak vért, a nyári hónapokban viszont ennél kevesebben mennek el a nagy meleg és a sokakat érintő allergiaszezon miatt, valamint főként azért, mert a véradók is a megérdemelt szabadságukat töltik. Feth Katalin szerint nyáron nehéz az embereket megszólítani, mert leginkább a szabadsággal, a nyaralással, a fürdőzéssel vannak elfoglalva. A donor kevesebb, apadnak a vérkészletek, mert az évnek éppen ez az időszaka az, amikor a szokottnál többen és gyakrabban kelnek útra, nő a balesetek száma, és a műtéteket is ugyanúgy el kell végezni, mint az év más időszakában - vagyis nagy-nagy szükség van a vérkészítményekre. Nem várják ölbe tett kézzel a jelentkezőket, kitelepülnek a munkahelyekre, a környező településekre, hogy ne a véradóknak kelljen utazniuk.

Hederics Róbert az iparkamaránál adott vért még télen, mellette Gódány Rita

„Nyári feltöltődés? Tölts fel másokat is! Adj vért!" elnevezéssel indított véradókampányt a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat. Mindenki, aki nyár végéig vért ad és regisztrálja az ott kapott egyedi kódot a www.veradas.hu/nyar oldalon, a segítségnyújtás nagyszerű érzése mellett megnyerheti az értékes heti és havi nyeremények egyikét, valamint egy egyhetes, kétszemélyes tengerparti utazás is gazdára talál. A vöröskeresztnek és a vérellátónak naponta 1600-1800 véradót kell toboroznia ahhoz, hogy rendelkezésre álljon a kórházi ellátáshoz szükséges vérmennyiség. A két szervezet arra kér mindenkit, hogy aki betöltötte a 18. életévét és egészségesnek érzi magát, vegyen részt a véradások valamelyikén, buzdítsa véradásra ismerőseit, barátait is.

VÉRADÁSI LEHETŐSÉGEK JÚLIUSBAN

Július 12-én, ma Sárosdon az általános iskolában adhatnak vért 14 és 17 óra között, holnap pedig Dunaújvárosban, a vérellátó állomáson (Vasmű út 10.) lesz véradás 8-10 óráig.

Jövő héten folytatódnak a szervezett akciók. Július 18-án, kedden Perkátán a Faluházban (Szabadság tér 1.) 13-17 óra között, Nagyvenyimen pedig ugyanezen a napon 15 és 17 óra között várják az önként jelentkezőket. Július 20-án, csütörtökön Dunaújvárosban a Dunaferr hengerműnél 6.30 órától délig, Ercsiben pedig ezen a napon az egészségügyi központban (Esze Tamás utca 14.) lesz lehetőség vért adni. A hónap utolsó hetében Dunaújvárosban a vérellátó lesz a helyszín két időpontban is: 25-én, kedden, és 27-én, csütörtökön reggel 8-tól 10-ig lesz véradás.

Segítsenek másoknak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!