Hírek

2011.09.07. 02:29

Címkézett forintok látványsportra - Ősszel vizsgázik az új finanszírozási modell

A nyáron fogadták el az úgynevezett látványsportágakat támogató cégek társasági adókedvezményéről szóló jogszabályt. Az öt kiemelt csapat-sportág képviselőinek szeptember 15-ig kell elkészíteni és elküldeni sportfejlesztési pályázataikat az illetékes szakszövetségeknek. Milliárdokra várva. Látványos kiugrás?

Szabó Szabolcs

- Azt látni kell, hogy valójában másodlagos állami támogatásról van szó, hiszen ezáltal társasági adóbevételről mond le az államháztartás. A gyakorlatban ez úgy zajlik, hogy egy pályázatot kell készítenünk az illetékes szakszövetségnek, valamint az NSI-nek (Nemzeti Sportintézetnek). Ez az egyesület hosszú távú sportfejlesztési programját tartalmazza. Ha erre mindkét szervezet rábólint, akkor utána indulhat a lehetséges támogatók felkutatása.

Koszi Ferenc arra is felhívja a figyelmet, hogy a jogalkotó nagyon pontosan megszabta: mire és arányaiban mennyit is költhetnek az egyesületek. - Az utánpótlás-nevelés költségei például kilencven százalékban finanszírozhatók e pénzekből, ám sportfelszerelés beszerzési költsége már csak hetven százalékban származhat e kalapból. Mindemellett a negyedéves elszámolás kötelező. Minden elköltött forint címkézett, azaz tudható, hogy mire költhető. Ráadásul, aki netán csalni próbál, vagy rosszul, nem a megfelelő keretek között használja fel az így beérkező forintokat, az kemény szankciókkal néz majd szembe. Sőt, a támogatókat sikerrel begyűjtő egyesületek továbbra sem kényelmesedhetnek el, hiszen a kellő működési önrész biztosításához további szponzorok is kellenek.

A szakosztályvezető úgy látja, kitűnő koncepció született, és azok az egyesületek amelyek tudnak élni e lehetőséggel, hosszú távon is biztos forrásokhoz juthatnak.

- A lehetséges támogatókkal már folynak tárgyalások, ám jelenleg egy sportvezető sem tudja megmondani pontosan, mennyi pénz is érkezhet e módon az adott egyesülethez. Mivel szigorú szabályozást rendeltek a támogatási formához, így elképzelhető, hogy a lehetséges támogatások egy részét nem is tudjuk majd felhasználni. A következő évre pedig maximum csak a megmaradt összeg húsz százaléka vihető át, az is csak külön engedéllyel. Összességében mi bizakodóak vagyunk. Ha ez a stratégia sikeresnek bizonyul, az az egész hazai sportfinanszírozás számára egyfajta minta lehet a jövőben.

Fehér Tamás közel egy hónapja vette át az elnöki funkciót a Dunaújvárosi Regale Klíma női első osztályú kézilabdacsapatnál. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy teljes felelősségel tartozik a csapat működését illetően.

Ő hármas anyagi vetületét említette meg a dunaújvárosi csapat létének. Most elsősorban és először azokat a szponzorokat, támogatókat kell megemlíteni, akik évek óta kitartanak az együttes mellett. (lásd. a csapat nevét), másodszor maga az elnök is mint egyéni vállalkozó támogatást nyújt, harmadszor pedig a látványsportok TAO (Társasági adó) adókedvezményét jelentő rendelkezés biztosíthatja az együttes működését. - Ez utóbbiban, az adókedvezmény által befolyt összegben bízhatunk a közeljövőben - mondta Fehér Tamás -, aminek segítségével a mintegy ötvenmilliós költségvetés megháromszorozódhat.

A Regale az akadémiával közösen nyújtja be a pályázatát. Gőzerővel dolgoznak rajta, mivel a határidő szeptember közepe. Siker esetén a költségvetés már nemcsak a túlélésre, hanem bizonyos fejlesztésekre is elegendő lesz. Egyelőre még a kisebb költségvetésű egyesületek közé tartozik a Dunaújváros.

Az érintettek tehát optimisták, a végeredményről legkorábban jövő tavasszal számolhatunk be olvasóinknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!