Hírek

2014.06.30. 18:45

Cifra kalocsai csárdás a nyári néptánc táborban

Dunaújváros - Kalocsai csárdással és moldáv táncokkal is ismerkednek a Vasas nyári táborának diákjai.

Szabó Szabolcs

- Volt olyan szülő, akinek a gyermeke egy percet sem táncolt nálunk eddig, mégis arra gondolt: itt biztosan jó helyen lesz a csemete. A táborozók többsége természetesen a Vasasban táncol, de jó páran vannak külsősök is. A lényeg, hogy jól érezzük magunkat ebben az öt napban - mondta el Suplicz Mihály, a táborvezetők egyike, aki a menetrendől is szót ejtett.

- Az ötvenöt résztvevőt két csapatra osztottuk. Amíg az egyik kollektíva táncol, addig a másikra különböző kézműves feladatok várnak.

Első hallásra mindez habkönnyűnek tűnhet, ám volt szerencsénk belekóstolni az idősebbek táncos délutáni menüjébe.

Suplicz tanár úr tisztes tempót diáktált a csapatnak, a gyerkőcök pedig bírták az iramot.

- Az idősebbek a kalocsai csárdással ismerkednek, míg a fiatalabbakra egy-két moldáv tánc vár a tábori napokon. Megpróbáltuk úgy felépíteni a programokat, hogy egyszerre jelentsen kihívást és szórakozást a fiataloknak. A Vasas Táncegyüttes mozgalmas tanéven van túl. A számtalan városi és térségi fellépés mellett sok rangos versenyen is színpadra léptek a diákok, örömmel mondhatjuk el: szinte minden fronton sikeresen szerepeltünk. A tábor inkább már a következő tanév munkáját alapozza meg, de azért most a kikapcsolódás és az együtt táncolás öröme a legfontosabb - tette hozzá Suplicz. Amíg a táborozók fele a kisebbik tornateremben szorgosan gyakorolta a lassú kalocsai csárdás alaplépései, addig a Gárdonyi iskola aulájában javában szorgoskodtak a gyerekek.

- Sorrendben ez a negyedik táborunk és az idei az első nyár, hogy a Gárdonyi iskola ad helyet az ötnapos összetartásnak. A kézműves foglalkozások alkalmával egy-egy kis emléktárgyat meglepetés készítenek a gyerkőcök, amelyek majd pénteken találnak gazdára. Már hagyomány nálunk, hogy a tábor utolsó napját egy közös családid programmal zárjuk. Itt a diákok megmutathatják a szülőknek, barátonak, mit is tanultak, illetve készítettek ebben az öt napban. Készítünk együtt például mókás hűtőmágnest, kisebb játékokat, de a pénteki bemutatóra szóló meghívók is itt születnek - ismertette a kézműves szakasz feladványait Szőke Genovéva, a Vasas Táncegyüttes egyik vezetője. A gyermekek lelkesedését látva biztosak lehetünk benne, hogy a szülők remek produkcióknak tapsolhatnak majd a pénteki bemutatón.

A Vasassal kapcsolatos további hír, hogy a táncegyüttes a jövő héten egy háromnapos tábort is tart majd a Duna-parton, ám azon már csak szigorúan a vasas család tagjai vesznek majd részt. Muzsika és tánc ott is lesz bőven...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!