Hírek

2017.07.18. 18:45

Jövő héten befejeződik az aratás

Az aratás kellős közepén vagyunk ezekben a napokban, gőzerővel dolgoznak az aratók, kihasználva a jó időt.

Pekarek János

Igazi aratóidőnk van! – jegyezte meg Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője arra a kérdésünkre, hogy hol tart az év talán legnagyobb mezőgazdasági munkája, a búza betakarítása.

Az időjáráson tehát nem múlik a dolog, bár a mezőgazdász ez alkalommal sem tudta megtagadni önmagát, és megjegyezte: bár jól jön a sok napsütés és a száraz idő az aratáshoz, azért a kukoricának már elkelne egy jó kis eső... A tervek szerint a jövő hét első napjaira fejeződhet be a búza aratása a város környékén – ha nem jön közbe semmi, ami azért előfordulhat.

A búza aratásában a legnagyobb nehézséget most paradox módon az jelenti, hogy kiváló hozzá az időjárás, vagyis a környékbeli gazdáknál, akik szerződtek a Pentele Zrt.-vel búza beszállítására, ugyancsak jól halad a munka: vagyis egyszerre sok búzát kellene a tisztító berendezésekre küldeni.

A szárító és a tisztító berendezés munkában a Pentele Zrt-nél

Márkli János szerint ezért most egy kicsit visszafogják a saját búza aratását, hogy minden beszállított tétellel tudjanak végezni a tisztítóban.

Mindezzel együtt a cég saját, háromszáz hektárnyi búzaterméséből eddig már egyharmadnyit, száz hektárnyit levágtak. Az eddigi tapasztalatok szerint ha nem várható rekordtermés, annyi már most elmondható, hogy jó közepes eredményekkel zárhatják a legfőbb kenyérgabona aratását. Az eddigi termés 5,7 tonna átlagot adott egy hektárra számolva.

Közben igyekeznek haladni az aratás utómunkálataival is, nehogy egy váratlan eset (mint például a közeli gazdaságban bekövetkezett hétfői tűz a gabonatáblában és a tarlón, ami nagy ijedtséget okozott a Pentele Zrt.-nél is: mert a lángok, s a füst láttán először nem tudhatták, nem a saját táblájuk ég-e?) visszavesse őket a munkában. Tehát az aratással egyidőben már betárcsázták a repcetáblák tarlóit, és kiszórták rájuk a baktériumtrágyát is, hogy gyorsítsák a lebomlási folyamatot.

Ha minden jól megy, mondta Márkli János, aki egyébként nem szívesen bocsátkozik jóslásokba, akkor a jövő hét elején, hétfőn vagy kedden fejezhetik be a búza aratását a Pentele Mezőgazdasági Zrt. földjein.

Ezután is lesz még bőven tennivalójuk, hiszen az értékesítés is zajlik teljes erővel, tehát a búza, árpa kiszállítását is meg kell szervezniük.

Az viszont bizonyos, hogy a mostani, hosszú aratási műszakok után egy kis pihenőt kell adni a nagy munkában gyakorlatilag reggeltől estig részt vevő embereknek. Az aratásban két kombájnjuk és a hozzájuk tartozó szállítógépek vesznek részt: összesen tíz ember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!