Hírek

2016.10.21. 19:10

Búvárok és régészek - Eddig meghatározhatatlan építmények a víz alatt

Dunaújváros - Rendkívül izgalmas felfedezések ígérkeznek a város északi határában, a Duna medrében, búvárrégészektől.

Pekarek János

Másfél millió forinttal támogatta Dunaújváros Megyei Jogú Város önkormányzata azt a kutatást, aminek eredményeiről pénteken számoltak be az Intercisa Múzeumban. Izsák Máté, a városi közgyűlés kulturális, ifjúsági, oktatási bizottságának elnöke elmondta: továbbra is szívesen támogatják ezt a kutatást.

Azt a kutatást, amiről Farkas Lajos, a múzeum igazgatója azt mondta: úgy kértek hozzá támogatást, hogy még nem tudták, sikeres lesz-e a projekt?

Keszi Tamás régész, a múzeum kutatója az akció történelmi hátteréről elmondta: már a Pentelének nevet adó monostornál is találtak ókori római köveket, amiket építőkövekként használhattak, s amelyekről nem tudják, hogy mi célt szolgálhattak? Őrtorony állt ott? Vagy egyszerűen csak máshonnan vitték oda a köveket, építkezéshez? Netán kikötő volt azon a helyen?

Ezt csak úgy lehetett kideríteni, hogy búvárok segítségét veszik igénybe. Találtak is ilyen céget, a Balázs Zoltán vezette Dunai Ipari Búvár Kft-t. S még egy olyan régészt is, aki búvárkodik, a Ráckevei Árpád Múzeum munkatársát, akinek a vízalatti régészet a szakterülete.

Ezek a kövek kerültek elő a víz alól a várostól északra. Bal szélen dr. Tóth János Attila régész Fotó: Zsedrovits Enikő

Ő elmondta: szeizmikus radarral derítették fel a területet, s az erős sodrású mederben találtak két nagyobb és több kisebb, kő és fa objektumot. Kettő mintha hídpillér lenne - ám ennek kicsi a valószínűsége. A kisebbek pedig nagy valószínűséggel a nagyobbakkal egy építményhez tartoznak, ám nem tudni, hogy ez milyen építmény lehetett: csak annyit, hogy mindenképpen emberkéz műve. Merülésük során három, római felirat-töredékekkel ellátott követ is találtak: ezek megfejtésén, értelmezésén még ezután dolgoznak majd a kutatók.

Mi lehetett ez? Az biztos, hogy egyetlen, római kori kikötő sem ilyen. Még az építmény korát sem sikerült pontosan meghatározni: a római köveket később is felhasználhatták.

Egyelőre csak annyit mondhatnak biztosan, hogy valami nagy és egészen páratlan dologra bukkantak: a kutatást, talán nemzetközi részvétellel folytatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!