Hírek

2017.07.19. 17:35

Féltávnál a víz alatti ásatás a Duna medrében

Napról napra egyre több információt szereznek a víz alatti platformról az ott kutató búvárrégészek.

Viola Beata

- Szerdán egy üledékelszívó rendszerrel dolgoztunk, amely eltávolította a korábban már megjelölt platformról a sódert és egyéb üledéket. Ezek után már módunk volt az építményszerkezet köveit vizsgálni. Azt már tudjuk, hogy ezeket a vélhetően római korból származó köveket az anyag tartotta egyben. E köves platformon találtunk egy hosszú beékelt gerendát is, ennek a végén van egy harminc centis lyuk, amibe egy nagy oszlop volt beállítva, amely tölgyfából készülhetett. E szint alatt találtunk még egy szintet is, amelyet szintén gerendák tartanak. Mindez azt bizonyítja, hogy ez egy nagy műgonddal megépített rendszer. E szekció részén találtunk egy nagyobb követ is, azt megpróbáljuk megfordítani, és feltárni az említett gerenda másik részét is - mondta el lapunknak dr. Tóth János Attila, a ráckevei múzeum igazgatója, a feltárás vezetője, aki kiemelte, most nem az a cél, hogy minél több követ hozzanak a felszínre, hanem, hogy pontos képet kapjanak erről az egész rendszerről, amely még számos titkot rejthet. - Terv szerint haladunk, remélhetően pénteken végzünk a munkálatokkal. Mint már említettem, a legfőbb cél, hogy ez az építményrendszer pontosan miként is helyezkedik el, milyen a kiterjedése és milyen funkciót is láthatott el. Többször elmondtuk, hogy korábban a régész kollégákkal több forgatókönyvet is felállítottunk. Jelenleg ott tartunk, hogy az újkort, a 19. századot kizárhatjuk, hiszen nem valószínű, hogy egy modernebb vízszabályozási rendszernek lenne a része. Tehát ez az építmény vagy az Árpád korban készült, az itt maradt római köveket felhasználva, vagy pedig egy ókori rómaiak által épített és használt rendszerre bukkantunk. A kövek közül sorra kerülnek elő a római kori tegula-töredékek (tetőcserép). A római kori felvetés, tehát egyre erősebb, de erről még nem mondhatunk biztosat. Folytatjuk a munkát - tette hozzá a búvárrégész.

Dr. Tóth János Attila és Lukács Attila búvárrégész egyeztet merülés után – fontos feltárás közben

Dr. Tóth János Attila régész-muzeológus vezetésével nagy erőkkel dolgozik a búvárrégész csapat a Dunán, a Szalki-szigettől északra. A szakemberek lapunknak elmondták, e feltárás nem a kővadászatról szól, hanem hogy pontos képet kapjanak arról az építményrendszerről, amelyet korábban a mederben találtak. Előzetesen több forgatókönyvet is felépített a nemzetközi régészcsapat. Az ókori római korban épült rendszer feltevése egyre inkább erősödik. Képünkön Lukács Attila régész osztja meg tapasztalatait a merülése után

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!