Hírek

2017.03.31. 16:01

Blau Sándor megvalósítja, amit akar

A közel ötvenéves Blau Sándor több mint harminc éve él Rácalmáson. Dunaújvárosból került ide, ahol szülei fiatal házasként megtelepedtek.

Menyhárt Ferenc

A német földről származó Blauk kékfestők voltak, valószínűleg a név is innen ered. Sándor Fehérváron molnár szakképesítést szerzett, majd élelmiszeripari főiskolát végzett Szegeden, gépész szakon. A már kisgyerek korától szorgalmasan dolgozó fiatalember először élelmiszeripari vállalkozásba kezdett, majd zöldségkereskedésre váltott. Feleségét, a székelyföldi származású Gabit még katonakorában ismerte meg. Három gyereket nevelnek.

Mind a ketten olyan családban nőttek fel, ahol alapvető norma volt a másik ember segítésének kötelezettsége, a gyengébbek támogatása. Az egyre jobban bezárkózó, csak magával törődő világban nehezen találták a helyüket. Hiányzott a közösség, így hát közösséget kezdtek építeni maguk köré. Sándor egy kirándulás alkalmával fedezte fel a cserkészeket. Ez a több mint 100 éve, az angol Robert Baden-Powell által alapított, önkéntes alapon szerveződő, politikától mentes szervezet a világ legnagyobb gyermek- és ifjúsági mozgalma, mára több mint 200 országban, közel negyvenmillió fiatalt tömörít. Ma már Magyarországon is 300 csapattal és tizenegyezer taggal rendelkezik. Sándornak megtetszett a lelkes, vidám, együttműködő gyerekcsapat, és arra gondolt, milyen jó lenne, ha az ő gyerekei is ilyen szellemben, ilyen közösségben nőnének fel!

Hiányzott a közösség, hát építettek maguk köré egyet Fotó: Zsedrovits Enikő

Hamarosan hozzálátott egy rácalmási cserkészcsapat megszervezéséhez. Az akkor már igen jól működő adonyi cserkészeket kérte fel mentorcsapatként, majd elindult a toborzás: az utcán, az iskolában, az ismerősök, szomszédok segítségével. Nem sokkal később összejött egy kisebb csapat, amiben kicsik és nagyok, a 6 évestől a 20 évesig vegyesen, mindenféle korosztályhoz tartozó gyerek volt. Sándor újra tanulni kezdett: pedagógiai és a mozgalom működéséhez szükséges szakismeretekre volt szüksége a feladat ellátásához. Megszerezte a tudást és a gyakorlatot is, és ma már az országos vezetésnek is a tagja. A lakásuk adott és ad ma is otthont a csapatnak, konyhájuk és éléskamrájuk, meg főleg Gabi biztosítja az ellátást. Tea, pattogatott kukorica, lekváros kenyér, befőtt - mindig jut valami. Sok gyerek nehéz anyagi és szellemi körülménynek közül kerül a csapatba, van, aki még imádkozni sem tud. A nagyobbak nevelik a kicsiket, és ez a közösségi nevelési forma, a mozgalom szellemiségét jellemző elvárásrendszer komoly fejlesztő hatású. Az eltelt évek eredménye, hogy már vannak őrsvezetőik, és működik egy felnőtt őrs is. Sándor, csapavezetőként folyamatosan tanít, lapot szerkeszt, portyákat, kirándulásokat és más közösségformáló, nevelő programokat szervez, hiszen, ahogy azt a cserkésztörvény megköveteli, a jó cserkész híven teljesíti kötelességeit, szigorú önmagához és gyengéd másokhoz.

A cserkészet egyik fő célkitűzése az ifjúság vallásos szellemben történő nevelése, így kapóra jött a húsvéti élő passió előadás megszervezésének ötlete. Az évek alatt felépült jó kapcsolatoknak, a közösségi összefogás erejének köszönhetően, néhány telefonjába került csupán, és segítők tucatját sikerült az ügy mellé állítania. Jött a vállalkozó, a tanár, a mesterember, az igazgató, és összeállt az előadás. Jelmezeket készítettek, díszletet ácsoltak, táncot és énekeket próbáltak hétről hétre felnőttek és gyerekek - mind együtt, egy ügyért!

A közönségszervezés, szintén „made in rácalmási cserkészek" - olyan jól sikerült, hogy több megye számos helységéből, jöttek az érdeklődők. Nagy siker volt, és ez tovább lelkesítette a csapatot. Idén, virágvasárnap immár ötödik alkalommal változik jeruzsálemi golgotává a rácalmási Jankovich-kúria és környéke. Most is nyitva lesz mindenki előtt, aki látni szeretne egy, csak lelkesedésből és összefogásból alkotott csodát. Mert úgy van az, ahogy Einstein mondta: „Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!