Hírek

2013.05.27. 08:17

Benzolt szállító kamion és dízelmozdony ütközött a vasmű területén

A katasztrófavédelem 800 méteres körzetben lezárta az utat a vasmű 7-es kapujánál, miután egy benzolt szállító jármű balesetet szenvedett.

duol.hu

11:00 Szivárog a benzol abból a kamionból, amely kátrányt szállító vonattal ütközött egy dunaújvárosi ipari létesítmény területén május 27-én, hétfőn reggel. A veszélyeztetett területet a katasztrófavédelem 600 méteres távolságban lezárta, innen húsz dolgozót kísértek az üzem távolabbi területére. A benzol szivárgása miatt a lakosság nincs veszélyben. Sérülés nem történt.

Az ütközéskor a kamion tartálya lekapcsolódott a nyerges vontatóról és felborult. A kifolyt benzolt a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók és az ipari üzem létesítményi tűzoltói a tűzoltáshoz is használt habanyaggal lefedték, emellett speciális felitató anyagot és a szivárgó benzol felfogására tálcákat helyeztek ki. A katasztrófavédelem a területet 600 méteres védőtávolságban lezárta. A műszaki mentést az iparbiztonsági szakterület bevonásával a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítja. A megrongálódott tartányból egy másik, mentesítő kamionba robbanásmentes szivattyúval fejtik át a veszélyes anyagot. A benzol különösen tűzveszélyes, mérgező, rákkeltő, a bőrön át is felszívódó veszélyes anyag, ezért a beavatkozó hivatásos és létesítményi tűzoltóktól fokozott körültekintésre van szükség. A műszaki mentés teljes védőfelszerelésben, légzőkészülékben, a szivárgó anyag közelében úgynevezett „A” típusú gáztömör védőruhában történik.

A katasztrófavédelmi mobil labor a szélirányt és szélerősséget, valamint a levegőbe jutott veszélyes anyag koncentrációját méri, amely a város és a védőtávolságon kívül az üzem dolgozóira veszélyt nem jelent. A műszaki mentést követően a katasztrófavédelem iparbiztonsági szakterülete ellenőrzi a veszélyes anyag közúti és vasúti szállítására vonatkozót szabályok betartását - közölte Szabó-Bisztricz Anett, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Fotó: Lázár Zsolt

10:11 A vasmű percekkel ezelőtt az alábbi közleményt adta ki a balesettel kapcsolatban:

Május 27-én, hétfő reggel 8 óra után néhány perccel egy benzolt szállító kamion ütközött vasúti szerelvénnyel az ISD Dunaferr Zrt. területén. A létesítményi tűzoltóság szakemberei a katasztrófavédelemmel együtt megkezdték a kárelhárítást, a veszélyeztetett területet kiürítették. A benzolt a helyszínre érkezett speciális tartálykocsiba fejtik át. A közlekedési baleset során személyi sérülés nem történt, az eset körülményeinek kivizsgálása folyamatban van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!