Hírek

2014.11.27. 14:15

Szeretnék, ha elmozdulna a holtpontról a város és a DVCSH közötti állóháború

Dunaújváros - Az önkormányzat és a DVCSH közötti helyzet meghatározó vonulat volt a közgyűlésen az ülés elejétől kezdve egészen az uszoda jövőjét szolgáló pontig.

Körmendi Erzsébet

Szabó Zsolt úgy véli, a városlakók elvárása, hogy tisztában legyenek az önkormányzat és a DVCSH közötti helyezettel, ezért csokorba szedte a kérdéseit. Tételes kimutatást kért arról, mennyivel tartozik az önkormányzat a szolgáltatónak, illetve mennyi pénzt követel a DVCSH a várostól. A fizetési határidőkön kívül a behajtási intézkedésekre, az adósságrendezési eljárásra, a tartozások miatt folyamatban lévő bírósági tárgyalások állására is kíváncsi a képviselő. Ezekre írásban ígért választ Cserna Gábor.

Szepesi Attila gazdasági alpolgármester elmondta: a DVCSH kifogástalan szolgáltatást nyújtott eddig a városban - a dolgozók munkáját köszöni - , de tavaly megromlott a viszony a társtulajdonos és az önkormányzat között, hét per van folyamatban, és az álláspontok nem közelítenek egymáshoz. A múlt héten békejobbot nyújtottak a polgármesterrel közösen a DVCSH felé, ám eddig még csak választ sem kaptak a levelükre, amelyben tárgyalási időpontot kértek. Szepesi szerint jó lenne, ha a város többi céghez hasonlóan a DVCSH, a Hőterm és a Vitherm Kft. képviselői is jelen lennének a közgyűléseken. Pintér Attilának válaszul elmondta az alpolgármester, hogy azt szeretnék, ha tovább is a DVCSH szolgáltata a városban. Majd közölte, a közgyűlésnek nem a szerződés mondása volt a célja májusban, csak fel akart készülni arra, ha a DVCSH esetleg nem kapna szolgáltatási engedélyt a MEKH-től.

Szepesi Attila hozzászólás közben a közgyűlésen. Jobbról Cserna Gábor és Vargáné dr. Sűrű Renáta (Fotó: Ady Géza)

A Bánki gimnáziumi képzését, kórusát beszippantotta a sötét örvény, holott az iskola pedagógusai elismerést és megbecsülést érdemelnek összegezhetjük Szabó Zsolt hozzászólását. A polgármester úgy véli, a témát bizonyos sajtószervek kapták fel. A köznevelési törvényt még a kormány sem tárgyalta, így parlament elé sem kerülhetett. Cserna arra kérte a képviselőt, ne rajzoljon olyan fellegeket, amelyek nem léteznek.

Több napirendi pontot hozzászólás nélkül fogadtak el a képviselők. Az iparűzési adó emelése ellen Pintér Attila és Pinté Tamás ágált, sikertelenül. A Dunaújvárosi Vegyeskart viszont minden képviselő védelmébe vette, amikor a visszatérítendő támogatásról kellett dönteni. Szepesi fontosnak tartotta leszögezni megnyugtatásul: mindig támogatják a város jó hírnevét öregbítőket, értékteremtőket. A támogatás visszafizetési határidejét kitolták jövő áprilisig. Addig pedig majd meglátják a továbbiakat...

Uszoda... A gazdasági alpolgármester szerint a sportolók és a városlakók érdekében kénytelenek voltak felmondani a DVCSH-val az üzemeltetési szerződést. A közgyűlés tegnap az Uniszol Zrt.-t bízta meg az üzemeltetéssel, egyúttal döntött arról, hogy ajánlattételi felhívást tesz közzé. Szepesit idézve úgy vélik, a DVCSH nem adja vissza az uszodát a városnak a felmondási határidő lejártakor, december 8-án. A közgyűlési mostani döntése a létesítmény ideiglenes működtetését szolgálja. Ha időközben sikerülne megállapodni a DVCSH-val, akkor a közgyűlés vissza is vonhatja ezt a határozatát. Ebben az esetben: minden maradna a régiben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!