Hírek

2013.01.16. 18:51

Be kell ültetni a chipet!

Akár negyvenezer forintos pénzbírsággal is büntethetik a mikrochippel nem rendelkező, négyhónaposnál idősebb kutyák gazdáit január elsejétől.

Körmendi Erzsébet

Dunaújvárosban még nem,  viszont számos városban már felkészültek a jegyzők, közterület-felügyelők arra, hogy műszerrel ellenőrizzék, van-e mikrochipp a kutyákban. Az egyedi azonosítóval  nem rendelkező állatok gazdáinak január elsejéig kellett elvégeztetniük az állatorvosi beavatkozást: egy rizsszem méretű transzponder beültetését a kutya nyakába.

Nérót és társát már megjelöltette a gazdája mikrochippel (Fotó: Vohlmann György)

Az állatorvos szerint az ebek mikrochipes megjelölése azért fontos, mert így az elveszett állatokat  könnyen visszavihetik gazdihoz és a felelőtlen ebtartók  felelősségre vonhatók. Januártól minden állatorvosnak ellenőriznie kell azt, hogy a hozzá bekerülő kutyák rendelkeznek-e transzponderrel. Ha nem, pótoltatni kell azt az ebtartóval. A  beültetést muszáj pótolni, különben a gazdi felelősségre vonható, és akár 40 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható.

Ha nincs a kutyában chip, az állatorvosnak kell a gazda figyelmét felhívnia a megjelölésre. A veszettség elleni oltáskor mindenképpen kiderül az állattartó mulasztása. Amíg az állatba nem ültetik be a jeladót, addig az állatorvos nem is adhatja be az oltást. Ha a gazdi megtagadja a chippelést, akkor az állatorvosnak jelentenie kell a hatóságnak az esetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!