Hírek

2012.09.16. 09:26

Barlangászás, erdőjárás természetbarátoknak

Kisgyón - Évek óta megrendezik a természetjáró találkozót a megyei egyesületek, ami nemcsak a rutinos turisták számára ad jó alkalmat egy kiadós túrázásra.

Lovász Lilla

Idén is rengeteg természetjáró és sok-sok vendég - fiatal, idős, kisgyermekes család, nagyszülő -, érkezett a kisgyóni természetbarát telepre, hogy részt vegyen a Fejér Megyei Természetbarát Találkozón. A háromnapos program során kerékpáros kiránduláson, barlangászáson és a legkülönfélébb hosszúságú gyalogtúrákon vehettek részt az érdeklődők.

A rutinosabbak számára szombaton délelőtt megrendezték a Kisgyón Kupát, ahol az induló csapatoknak a kézhez kapott térképen megjelölt ellenőrző pontok közül minél többet meg kellett keresni. A győztes a csupa huszonéves fiatalból álló TeTeTe csapat lett, akik mintegy huszonöt kilométeres túra során az összes elrejtett zászlót megtalálták az erdőben.

Igazi kuriózum volt a Kisgyóni Kétpróba, egy gyalogos kirándulással egybekötött barlangász túra, ahol az érdeklődők az Alba Regia barlang 250 méteres, viszonylag könnyen járható szakaszát fedezhették fel.

- Ez egy kiépítetlen barlang, így igazi kaland a 67 méter mélységben lévő útvonal bejárása: valódi barlangászlámpákkal világítunk, és sok helyen kúszni kell, mivel igen szűk hasadékokon préseljük át magunkat - tudtuk meg a túra szervezőjétől, Horváth Istvántól.

Vasárnap is lesznek még kirándulások: a Hegyi Imre emléktúra 20 és 30 kilométeres távját lehet bejárni, családoknak pedig a Tűzköves-árokhoz, illetve az erdei szentélyhez szerveznek kiadós sétát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!