Hírek

2014.12.05. 19:35

Bánkisok tüntettek a gimiért

Dunaújváros - Tüntettek azért, hogy indulhasson gimnáziumi osztály jövőre is a Bánkiban. Nem voltak sokan.

Pekarek János

A Négyezren a gimnáziumért elnevezésű facebook-csoport rendezte azt a tüntetést, amely a Bánki Donát Gimnázium és Szakközépiskola gimnáziumi osztályainak megtartása érdekében lépett fel pénteken este. Nos, lehet, hogy a facebookon négyezren vannak - a tüntetésre azonban alig századuk, mintegy negyven-ötven ember ment el a gyülekezőhelyre, a Bánki középiskola elé.

Igaz, szitált az eső, sötét volt, hideg volt. A tüntetők többsége gimnazista volt egyébként, s velük tartott egy-két szülő, tanár, közéleti ember is.

A főbb jelszavak ezek voltak: Kell a gimi! . Van értelme?! S nem hiányozhatott a Hofi-idézet sem: Az igazságból elveszett az i. Miután a szervezők elmondták sajtónyilatkozataikat, az összegyűltek rendőri biztosítás mellett a Városháza elé vonultak a Táncsics utca és a Dózsa György út érintésével. Mérsékelt érdeklődést keltve.

A tüntetők, akik azt szeretnék, hogy gimnázium és szakközépiskola maradjon a Bánki. Több feliratból elvesztek betűk...
Fotó: Ady Géza

A tüntetés főszervezője egy végzős gimnazista, a Bánki diákja, Csepecz András volt. Ő lapunknak elmondta: bár személy szerint már nem érinti a döntés, hiszen jövő tavasszal elhagyja az iskolát, azért mégsem mindegy, hogy milyen érzésekkel távozik: diáktársai, tanárai sorsa nagyon is foglalkoztatja. Nem érti, miért csökkentik a leendő középiskolások és szüleik választási lehetőségeit? Hiszen a Bánki jó konkurenciája volt a Széchenyinek. Egyik tanára, Ujházy Krisztina, aki ugyancsak ott volt a tüntetésen, úgy fogalmazott: a Klebelsberg intézményfenntartó központ levelének vétele óta, amelyben nem engedélyezik új gimnáziumi osztályok indítását, bizonytalanság és tanácstalanság uralkodik az iskolában. Megemlítette: azért jött el a tüntetésre, hogy a gyerekek ne érezzék magukat egyedül. Mikor megkérdezték, nem tart-e retorzióktól, úgy felelt: annál nagyobb problémája, hogy megszűnik az állása, úgysem lehet.

Feltóti Sándor, aki 1973-ban érettségizett gimnazistaként a mai Bánkiban (akkor még II. számú Gimnázium és Ipari Szakközépiskola volt a neve), majd évekig tanított is az intézményben, azt mondta: sajnálja, hogy egy ilyen nagymúltú, sikeres iskola szegényebb lesz. A tüntető csoport a Városháza elé vonulva a Dózsa György úton kezdett kiabálni: „Bánki! Bánki!” A főtéren, a polgármesteri hivatal bejárata előtt összegyűlve Csepecz András mondott közbekiáltásokkal tarkított beszédet.

– Pontosan húsz éve, hogy megkezdődött a gimnáziumi oktatás a Bánkiban – említette. Amikor odáig ért, hogy 2015-ben nem indul több gimnáziumi osztály, többen fújolni kezdtek. A szónok kitért arra: a gimnáziumi osztályok kifutásával negszűnik majd a drámafakultáció, az iskolai kórus (amelynek többsége gimnazistákból áll). Olyan tagozatot akarnak megszüntetni, ahol a továbbtanulási arány több mint 90 százalékos volt, mondta. Tiltakozott amiatt, hogy a gimnazistákról mégkérdezésük nélkül döntöttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!