Hírek

2017.01.29. 21:45

Badacsony - Fonyód: jeges őrület

Badacsony/Fonyód - Ilyen esély évtizedenként csak egyszer, ha adódik, jelentette ki a magyar tenger viszonyaiban járatos ismerősünk,így megfelelően alkalmas őrületnek tűnt, hogy szombaton átkeljünk a közel 40 centi vastag jégborítású Balatonon.

Szabó Szabolcs

Sportemberei tartásunkat és korszakos önfegyelmünket bizonyítandó ezúttal célzottan kihagytuk az északi-part telente is nyári örömet nyújtó borospincéjét, és eme lendületünk ki is tartott Badacsonyig, ahol egy civil kezdeményezés fejébe vette, hogy milyen derék móka is lenne tömegesen átkelni egészen Fonyódig, ott, ahol egyébiránt a katamarán az úr.

Az ország legnagyobb jégpályája - avagy szabadkorcsolya 8000 főre méretezve a Balatonon
Fotó: Zsedrovits Enikő

A szervezők előzetesen pár száz fővel számoltak, így vélhetően pont úgy meglepődve tapasztalták, mint mi, hogy a 11-re hirdetett rajtra közel 2000 ember tréningezett a badacsonyi strand jegén. Ha csak e képkockákkal kellene feldíszíteni a magyar országimázst, az egyszeri külföldi látogatót lehetetlen lenne eltántorítani ama meghatározástól, hogy e vidéken, de legalábbis a Badacsony-hegy lábánál igazi télisport alapú államszerveződés rendezkedett be.

Összekötve - A mezőny egyik legnépszerűbb párosa a jégen - az ebek is élvezték

A valóban ritkán tapasztalható természeti ajándéknak - úgy mint: csontra befagyott Balaton - köszönhetően korcsolyázók, túrázók, jég(terep)futók, komplett hokicsapatok, sífutók, jégszörfösök, fakutyázók, szánkózók, bringások és egyéb hibrid és/vagy őrült sportág hívei várták, hogy elstartoljon a 2017-es nagy Balaton-átcsúszás.

Megvallva az őszintét, én még ennyi (a becslések szerint 8 ezer fő) békés magyart extrém tömegsport-rendezvényen nem láttam. Vadidegenek segítették fel egymást egy-egy jégtorlaszokkal terhelt szakasznál, a tó jegén diszkrét, ám szakmailag kiérlelt pálinka-körkóstolás is zajlott. A bibliai képeket idéző jeges menetelést a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat biztosította - önkéntes alapon is kiváló szervezettséggel.

Azért egy Rolba hiányzott... A magyar tenger humorát is jelzik ezen jeges akadályok

Munkatársaink a legtöbbek által választott korcsolya-szánkó-bakancs kombinációt választották az átkeléshez, de volt olyan bátor és prímán korizó család is, aki jégre vitte a babakocsit is - szemlénk során a kisded épp szunyókált. Az emlékezetes jeges menet folytatásáról pedig az időjárás hivatott gondoskodni - akár még idén?



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!