Hírek

2016.02.14. 17:54

Az újvárosi tanárok is tüntettek Pesten - Ha kell, sztrájkolnak is!

Dunaújváros - Rendben zajlott le a pedagógusok tüntetése a fővárosban szombaton, a déli órákban.

Szabó Szabolcs

A rossz idő, a végig zuhogó-csöpörgő eső ellenére legalább tízezer tiltakozó jelent meg azon a demonstráción, amelyet a Pedagógus Szakszervezet (PSZ) szervezett szombaton délelőtt tizenegy órától az Országgyűlés előtti Kossuth téren, többek között a tanszabadságért, a KLIK megszüntetéséért.

A tanárok elutasítják a kormány szélsőségesen központosító törekvéseit, így az egyentankönyveket, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működését, a tanfelügyeleti rendszert, a rengeteg adminisztrációt.

A kormány a tiltakozások nyomán elismerte, hogy szükség van az oktatási rendszer finomhangolására , mivel szerintük mostanra jöttek elő a rendszer problémái. A kormány szervezésében a tüntetés előtt oktatási kerekasztal ülésezett, amelyen a tiltakozást szervező Pedagógus Szakszervezet nem, a kerekasztalt ellenző Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete viszont részt vett.

A tanárok szerint a tárgyalás nem hozott eredményeket, a kormány képviselői viszont úgy nyilatkoztak, hogy a tüntetés okafogyottá vált .

A dunaújvárosi Dobra László a fővárosi tüntetésen
Fotó: Amatőr felvétel

Dunaújvárosból mintegy százötven-kétszáz ember ment el Pestre, a pedagógusok tüntetésére szombaton reggel. Az élményfürdő parkolójából három bérelt autóbusz vitte a tanárokat és szimpatizánsaikat a tüntetésre, míg sokan saját autójukkal, illetve vonattal keltek útra.

Az egyik dunaújvárosi résztvevő, Horváth Éva tanár, a PDSZ helyi ügyvivője elmondta lapunknak: évtizedek óta jár pedagógus-tüntetésekre, de ennyire jól szervezett, ilyen nagy létszámú és az eső ellenére is jó hangulatú, fegyelmezett demonstrációt még nem látott. Különösen értékelte a szónokok közül azokat, akik humorosan fogták fel a helyzetet: mint amikor az ember a saját kínján nevet... A tiltakozást elindító miskolci tanár, Pilz Olivér például vicces mesét írt a tanügy mai állapotáról.

Több busszal indultak útnak szombaton a helyi pedagógusok: ezek az indulás előtti percek az élményfürdő parkolójában
Fotó: Ady Géza

Horváth Éva különösen nagyra értékelte a PSZ elnökének, Galló Istvánnénak a felszólalását, amelyben a szakszervezeti vezető kimondta: az oktatási problémák háta mögött a miniszterelnök áll, aki nem hagyja, hogy megváltoztassák az általa kitalált rendszert.

Különösen hatásosak voltak azok a percek, amikor a szervezők kérésére egyetlen hang nélkül állt az óriási, a teret a kordonokig teljesen betöltő tömeg: ezzel demonstrálva bizonyos politikusok nyilatkozatának pontosan az ellentétét, azaz bemutatva, hogy ők nem csürhe...

A pedagógusok véleménye szerint legfőbb követeléseik közül eddig egy sem teljesült, úgyhogy tovább folytatják tiltakozó akcióikat - ha kell, akár a sztrájkot is vállalják!

Dunaújvárosi pedagógusok a szombati fővárosi demonstráción - tömeges véleménynyilvánítás
Fotó: DH

Galló Istvánné szombaton, a budapesti Kossuth Lajos téren tartott pedagógustüntetésen kiemelte: a nagy reform olyan oktatási rendszert hozott létre, amely rossz a gyermeknek, a pedagógusnak, a nevelő-oktató munkavállalónak, a szülőnek és az egész országnak. A mai iskolák nem tudják hozzásegíteni a diákokat a tudás megszerzéséhez, pedig egy nemzet felemelkedésének záloga az osztálytermekben van - mutatott rá.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke elmondta: azért vonultak a Kossuth Lajos térre, mert az oktatás iránya elhibázott és a helyzete aggasztó. Azért vagyunk itt, mert tudjuk, hogy amilyen az oktatás jelene, olyan az ország jövője - tette hozzá.

Becslése szerint sok tízezren jöhettek el a Parlament előtti demonstrációra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!